Obrenovac, 05.10.2022

RIZIK


Izvor: Hina/dpa,Lokalne novine | Obrenovac, 30.04.2020.
Da li ćemo zbog koronavirusa imati više zavisnika od interneta?

Foto:Pixabay


Internet je tokom krize sa koronavirusom postao izvor vitalnih informacija i omogućio mnogim ljudima da svoj posao obavljaju od kuće.

Usluge filmskih i muzičkih "streminga" pružaju neophodni predah od teskobne stvarnosti, a kompjuterske igrice su sve više postale glavna zabava za decu sa viškom energije. Sada se postavlja pitanje da li je to dodatni rizik od razvoja zavisnosti od interneta?

"Možda, ali korist nadmašuje rizik", odgovorio je dr Bert Vild, glavni lekar na Klinici za psihosomatske bolesti u Nemačkoj.

"Ja se profesionalno uglavnom bavim njegovim štetnim uticajima, ali u ovo vreme internet je uglavnom pozitivna stvar", rekao je dr Vild.

Od video poziva koji omogućavaju kontakt sa porodicom i radnim mestom preko onlajn kurseva kuvanja do nastavka obrazovanja, sve su to pozitivne strane intereneta, objasnio je doktor i dodao:

"Nadam se da ćemo jednoga dana moći da kažemo da su digitalni mediji bili pravi blagoslov u ovoj krizi".

Ali to ne znači da neće biti i negativnih posledica i da broj zavisnika od internetaneće rasti.

"Pod posebnim rizikom su odrasli koji žive sami. Muškarci bi mogli da se "navuku" na internet porngorafiju, a adolescenti na društvene mreže. Važno je zadržati samodisciplinu i ne prepustiti se u potpunosti.To se ne odnosi samo za digitalne medije, već i za konzumiranje alkohola ili nikotina", rekao je doktor Vild.

On smatra da ako ljudi sada steknu negativne navike i rutine da će im biti teškoće da ih se oslobode u narednim nedeljama, mesecima, pa čak i godinama.

Kako bi se to sprečilo dr Vild preporuča neke pozitivne i analogne rutine - da se, na primer, prave pauze u toku dana i digitalna tehnologija zameni nekom knjigom ili nekim kučnim poslovima.

"Važno je da ljude upozorimo, a na njima je da odluče šta je za njih najbolje. Od njihovih izbora sve zavisi", zaključio je doktor.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE