Obrenovac, 19.08.2022

OJA─îAJTE IMUNI SISTEM


Izvor: N1/Lokalne novine | Obrenovac, 31.12.2020.
Zdrava ishrana presudna u borbi protiv koronavirusa

Foto:Ilustracija/Pexels.com


Broj novih slu─Źajeva i dalje raste širom sveta, pa je klju─Źno odrediti na─Źine za suzbijanje epidemije. Imuni sistem štiti doma─çina od patogenih organizama, uklju─Źuju─çi viruse, bakterije, gljivice i parazite. Kako bi se izborio sa širokim spektrom pretnji, imuni sistem evoluirao je tako da uklju─Źuje mnoge specijalizovane tipove ─çelija koje komuniciraju i rade zajedno u borbi protiv infekcija.

Za ispravan rad imunog sistema potrebne su odre─Ĺene hranljive materije.

Istra┼żiva─Ź na Školi za ljudski razvoj i zdravlje Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sautemptonu istra┼żivao je ulogu ishrane u ja─Źanju imunog sistema u borbi protiv infekcije kovid-19.

Studija objavljena u BMJ Nutrition, Prevention & Health naglašava va┼żnost ishrane u ja─Źanju sposobnosti imunološkog sistema da se bori protiv infekcije.

Imuni sistem

Imuni sistem brani naše telo od infekcije, a imunološka memorija odnosi se na sposobnost imunološkog sistema da brzo prepozna antigen s kojim se telo prethodno susrelo i pokrene odgovaraju─çi imunološki odgovor, pišeNews medical.

Mnogo je razloga koji mogu uticati na promenu imunog odgovora tela. Starenje mo┼że da se pove┼że sa gubitkom sposobnosti imunog sistema, što se naziva imunosenescencija. Imunosenescenciju karakterišu smanjenje imunoloških ─çelija, uklju─Źuju─çi T limfocite, B limfocite, dendriti─Źne ─çelije, neutrofile, monocite, makrofage i prirodne ─çelije ubice.

Jedan od razloga u vezi sa imunosenescencijom je smanjenje imunih ─çelija iz koštane sr┼żi. Sve se to javlja u starijoj dobi, pa bi to moglo biti razlog zašto su stariji ljudi podlo┼żniji kovidu.

Gojaznost je tako─Ĺe povezana sa smanjenim imunološkim odgovorom. Gojazne osobe obi─Źno imaju ošte─çenja u aktivnosti pomo─çnih T limfocita, citotoksi─Źnih T limfocita, B limfocita i prirodnih ─çelija ubica. Tako─Ĺe, imaju smanjenu proizvodnju antitela i interferona-gama (IFN-y). Stoga i gojaznost predstavlja ve─çi rizik od zaraze koronavirusom. Tako─Ĺe, gojazne osobe mogu imati lošiji odgovor na vakcinu.

Ishrana i imunitet

Imuni sistem funkcioniše u svakom trenutku, ali specifi─Źne ─çelije postaju aktivirane prisutnoš─çu patogena. Aktivacija dovodi do zna─Źajnog pove─çanja potra┼żnje imunog sistema za supstratima koji proizvode energiju, uklju─Źuju─çi masne kiseline, glukozu i aminokiseline.

Neke hranljive materije, poput vitamina A i D, direktni su regulatori ekspresije gena u imunološkim ─çelijama. One igraju klju─Źnu ulogu u sazrevanju, diferencijaciji i reakciji imunih ─çelija.

Antioksidansi tako─Ĺe igraju klju─Źnu ulogu u zaštiti organizma od oksidativnog stresa. Klasi─Źni antioksidativni vitamini uklju─Źuju vitamin C i E, uklju─Źuju─çi antioksidativne enzime kao što su katalaza, peroksidaza i superoksid dismutaza.

Stoga je zdrava ishrana presudna u borbi protiv epidemije koronavirusa. Dobra ishrana pru┼ża okru┼żenje u kojem imuni sistem mo┼że brzo i primereno da reaguje na infekciju. U me─Ĺuvremenu, nedostatak hranljivih materija ─Źini telo i imuni sistem nesposobnim za ispravan rad.

Ukratko, telu su potrebni vitamini i minerali da bi se uspešno borilo protiv teškog akutnog respiratornog sindroma koronavirus 2 (SARS-CoV-2). U nekim slu─Źajevima, ─Źak i ako se osoba zarazi, imuni sistem tela mo┼że lako da se bori protiv patogena, smanjuju─çi rizik od razvoja teške bolesti.

Pokazalo se da vitamini A, B6, folati, C, D i E, uklju─Źuju─çi elemente u tragovima poput cinka, bakra, gvo┼ż─Ĺa i selena, igraju klju─Źne uloge u ja─Źanju imunog sistema i smanjenju rizika od infekcija i smanjenju rizika od infekcija.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE