Obrenovac, 12.08.2022

USPORITE STARENJE


Izvor: Stil.Kurir.rs/Harpersbaazar.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 03.09.2020.
Hlorofil - najja─Źi eliksir lepote

Foto:Ilustracija/Pexels.com


Hlorofil se nalazi u zelenim listovima biljaka i uklju─Źen je u fotosintezu - sec╠üamo se toga iz biologije. Me─Ĺutim, hlorofil mo┼że doneti koristi ne samo biljkama, vec╠ü i našem telu. On ─Źisti organizam od toksina, usporava starenje i poma┼że u gubitku kilograma.

Kako piti hlorofil da bi on mogao da deluje, pro─Źitajte u nastavku.

Jedna od glavnih sposobnosti hlorofila je detoksikacija tela. Hlorofil stimuliše proizvodnju crvenih krvnih zrnaca - eritrocita. Hemoglobin u crvenim krvnim c╠üelijama je odgovoran za prenošenje kiseonika u sve c╠üelije u telu. Stoga povec╠üanje nivoa hemoglobina obezbe─Ĺuje snabdevanje kiseonikom. Kiseonik, sa svoje strane, poma┼że u uklanjanju toksina iz organizma. Štaviše, on lako ve┼że toksine teških metala i uklanja ih iz tela. Povec╠üanje koli─Źine kiseonika u krvi poma┼że ne samo ─Źišc╠üenju organizma, vec╠ü i ja─Źanju imunološkog sistema. Kiseonizovana krv je destruktivno okru┼żenje za anaerobne bakterije - jedan od glavnih uzro─Źnika razli─Źitih bolesti.

Gubitak te┼żine

Hlorofil je odli─Źan sagoreva─Ź masti. U telu reaguje s mastima: razgra─Ĺuje ih i pretvara ih u energiju. Fitanska kiselina, koju sadr┼żi hlorofil, odgovorna je za ovo prijatno svojstvo. Ostale aktivne supstance - tilakoidi, suzbijaju proizvodnju hormona "gladi" - grelina, tako da se du┼że osec╠üate sitim i smanjujete rizik od prejedanja.

Usporite starenje

Hlorofil je moc╠üan prirodni antioksidant. Štiti c╠üelije tela od oštec╠üenja slobodnih radikala, što katalizuje proces starenja i podsti─Źe upalne reakcije. Oksidativni procesi izazvani slobodnim radikalima manifestuju se u obliku bora, starosnih mrlja i popustljivosti na ko┼żi. Oni slabe prirodna vlakna kolagena i elastina, uzrokujuc╠üi da ko┼ża izgubi tonus. Hlorofil štiti c╠üelije ko┼że (i celo telo) od oksidacije, što mu omoguc╠üava da uspori starenje i spolja i iznutra.

Prevencija kardiovaskularnih bolesti

Zbog svoje sposobnosti da spre─Źava oksidativne reakcije, hlorofil se efikasno bori protiv stvaranja LDL, "lošeg" holesterola, što je direktno povezano sa rizikom od kardiovaskularnih bolesti. Pored toga, hlorofil sadr┼żi magnezijum i vitamin K - ja─Źaju sr─Źani mišic╠ü i vaskularne zidove, spre─Źavajuc╠üi njihovo uništavanje i kalcifikaciju.

Na─Źini primene

Hlorofil se prirodno nalazi u svim zelenim biljkama i što je zasic╠üenija boja, to je vec╠üi sadr┼żaj ove materije. Me─Ĺu rekorderima su spirulina, peršun, brokoli i spana─ç. Me─Ĺutim, mo┼że biti teško dobiti dovoljno hlorofila iz hrane, zbog ─Źega stru─Źnjaci preporu─Źuju da treba piti te─Źni hlorofil.

Doziranje se izra─Źunava pojedina─Źno, tako da ako se odlu─Źite da pijete hlorofil, preporu─Źujemo da se konsultujete sa lekarom.

Vredno je uzimati rastvor hlorofila dva puta godišnje tokom dvonedeljnog kursa.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE