Obrenovac, 21.04.2024

ŠTETNOST ELEKTRONSKIH CIGARETA


Izvor: B92, Beta,Lokalne novine | Obrenovac, 04.03.2020.
Nepouzdani dokazi o sr─Źanim udarima

Foto:depositphotos/stevanovicigor


Ameri─Źka kardiolo┼íka asocijacija (JAHA) povukla je nau─Źnu studiju u kojoj se upotreba elektronskih cigareta neposredno povezuje sa rizikom od sr─Źanog udara, zbog nedostatka pouzdanosti rezultata istra┼żivanja, objavljeno je u ┼żurnalu te asocijacije. 

Urednici stru─Źnog ─Źasopisa objavili su bele┼íku sa povla─Źenjem studije, ─Źiji je autor dr Stenton Glenc, profesor medicine i direktor Centra za istra┼żivanje i edukaciju o kontroli duvana Kalifornijskog univerziteta u San Francisku sa saradnicima, ukazuju─çi da se ona potencijalno temelji na pogre┼ínim rezultatima istra┼żivanja, te da nisu uzete u obzir klju─Źne informacije iz baze podataka Studije analize duvana i zdravlja me─Ĺu ameri─Źkom populacijom. 

 "Sve je vi┼íe dokaza da nau─Źno odobreni proizvodi u legalnoj prodaji koji ne sagorevaju, kao ┼íto su e-cigarete i proizvodi na bazi zagrevanja duvana, iako ne potpuno bez rizika, predstavljaju mnogo bolju alternativu cigaretama za osobe koje bi ina─Źe nastavile da pu┼íe", navodi se u obja┼ínjenju. 

 Dodaje se da ove dokaze potvr─Ĺuje i sve ve─çi broj nezavisnih studija i zaklju─Źaka vode─çih ekspertskih organizacija kao ┼íto su ameri─Źka Agencija za hranu i lekove, Engleska agencija za javno zdravlje i Kraljevski medicinski koled┼ż u Australiji. 

 Poslednjih godina sve vi┼íe se menjaju "zastareli" zakoni koji razdvajaju kategorije proizvoda bez dima u odnosu na cigarete zbog njihove druga─Źije prirode i potencijala po javno zdravlje u odnosu na pu┼íenje. Ovo je slu─Źaj u Americi, Velikoj Britaniji, Italiji i Portugalu, dok su i druge zemlje, poput Novog Zelanda i Gr─Źke, tako─Ĺe najavile korake u ovom smeru. 

 Jo┼í jedna studija dr Aurea i drugih je izazvala veliku pa┼żnju i navela javnost na pogre┼ían zaklju─Źak vezan za smanjenje potencijalnog rizika proizvoda za zagrevanje duvana IQOS-a. 

 U ─Źlanku u Dejli mejlu je, na primer, navedeno da "IQOS stvara vi┼íe toksina nego ┼íto se prvobitno mislilo", a Filip Moris (Philip Morris International), proizvo─Ĺa─Ź IQOS-a, demantovao je ovo ukazav┼íi na nedostatak testiranja referentnih uzoraka, mali broj ponavljanja i manjak selektivnosti nekih analiti─Źkih metoda. 

 Ovo je podr┼żala i ameri─Źka agencija za hranu i lekove koja je odlu─Źila da spornu studiju ne uzme u obzir.


Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE