Obrenovac, 19.08.2022

UPOZORENJE


Izvor: Alo.rs/T.S.,Lokalne novine | Obrenovac, 08.03.2020.
Listovi ove salate prekoračuju sigurne nivoe kancerogenih nitrata

Foto:Shutterstock, ilustracija


Niko ne veruje. 

Salata koja se sve češće koristi u zdravoj ishrani, rukola, u središtu su problema s rakom.

Čak jedan od deset uzoraka uzgajanih listova rukole premaÅ¡io je maksimalno dozvoljenu granicu opasnih nitrata, saopÅ¡tila je Agencija za standarde hrane.    

Stručnjaci sada traže ograničenja na ovu bljku jer su istraživanja utvrdila da se određeni nitrati u njima dovode u vezu sa rakom.
Rukola se smatra zdravom jer sadrži visok nivo vitamina C, K i A. Zbog karakterističnog ukusa vrlo je popularna - a prodaja konstantno raste.

Ali FSA istrage su utvrdile da dok većina vrsta lisnatog zelenila beleži pad štetnih nitrata, cifre za rukolu su u porastu. Povećane količine nitrata povezane su sa upotrebom veštačkih đubriva, posebno za useve koji se uzgajaju u staklenicima. Dokazi o efektima konzumiranja nitrata govore da su korisni na niskom nivou, na primer, pomažu u snižavanju krvnog pritiska, ali su štetni ako se unose preko granica koje je propisala Svetska zdravstvena organizacija.

"Koncentracija iznad granične vrednosti može predstavljati rizik za zdravlje i visoki nivoi nitrata su povezani sa nekim vrstama raka", navodi FSA.

Istraživanja pokazuju da je rukola "hiper-akumulator" nitrata iz zemlje, dok se navodi da ove hemikalije imaju određenu vezu sa karcinomom creva. Istraživanje FSA-e obavljeno je na više od 1.000 uzoraka lisnatog zelenila i zelene salate i utvrđeno je da je 4,76 posto uzoraka rukole premašilo dozvoljenu granicu. Samo nekoliko uzoraka salate bilo je iznad ograničenja. nitrata u jednom od 10 uzoraka

Salata koja se sve češće koristi u zdravoj ishrani, rukola, u središtu su problema s rakom.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE