Obrenovac, 21.04.2024

SAVET DERMATOLOGA


Izvor: Magazin.novosti.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 24.07.2020.
Sedam koraka do savršene kože lica

Foto:Ilustracija/Pexels.com


Prema mišljenju grupe američkih dermatologa, trebalo bi da se držimo sedam koraka prilikom upotrebe preparata, između svakog da napravimo jednominutnu pauzu i to uvrstimo u svakodnevnu rutinu.

Veliki izbor sredstava za negu kože lica može da nas zbuni, pa čak i uplaši, kada se nađemo pred rafovima prepunim najrazličitijih proizvoda, ukoliko ne znamo šta nam je zapravo potrebno. Sledeća nedoumica je - kako i kojim redosledom bi ih trebalo nanositi na kožu?

1. Prvo serum

Najpre, na čisto lice, nanesite serum, jer on na taj način najefikasnije prenosi svoje aktivne sastojke na kožu. Odaberite dva ili tri seruma, svaki kao rešenje jednog problema koji imate. Formule sa peptidima umanjuju bore, one sa salicilnom kiselinom namenjene su masnoj koži, a serumom sa likorisom ili alojom ublažićete crvenilo.

2. Antioksidans sa vitaminom C

Nanesite antioksidans. Vitamin C je jedan od sastojaka neophodnih svakom tipu kože. Važno je da ga ne kombinujete sa tonerom ili ovlaživačem kože na bazi alfa hidroksilne kiseline (poput glikolne), jer destabilizuje ovaj vitamin.

3. Toner vlaži lice

Ako vam je potreban toner, znajte da on pomaže i u otklanjanju mrtvih ćelija kože, što omogućava bolje delovanje ovlaživača lica. Postoje hidratantni i oni koji upijaju masnoću sa lica.

4. Ovlažite kožu

Sada na red dolazi ovlaživač kože, koji predstavlja ključ pravilnog redosleda nanošenja proizvoda za negu lica, jer "zapečati" serume, ne dajući im da "mrdnu" sa kože, što ih može učiniti efikasnijim. Birajte ih prema tipu kože - postoje u formi gela, kreme, losiona...

5. Crvenilo lica

Crvenilo lica je pokazatelj da bi trebalo da se vratite korak unazad prilikom nanošenja preparata za negu. Ako se osetljiva koža zacrveni prilikom korišćenja nekog proizvoda, najpre stavite ovlaživač kože bez mirisa, pa preko njega nanesite serum.

6. Ulje čini kožu blistavom

Nanesite ulje, jer ono, u malim dozama, čini kožu blistavom. Namažite ga na suve delove lica, obavezno nakon ovlaživača, nikako pre toga. Međutim, ako stavljate više od dva seruma, preskočite ulje, da vam koža ne bi delovala masno.

7. Zaštita od sunca

Poslednji korak, ako je reč o jutarnjem ritualu nege lica, jeste sredstvo za zaštitu od sunca, jer ako biste ga prvog stavili, onemogućilo biste dejstvo svih ostalih preparata. Iako ste prethodno naneli proizvode koji u sebi sadrže zaštitni faktor, ne znači da se njihova jačina sabira. Recimo, ako ste koristili osnovu sa zaštitnim faktorom 15, a na kraju naneli kremu sa faktorom 30, ostaćete na toj, većoj jačini zaštite od UV zračenja, a ne na 45 SPF.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE