Obrenovac, 22.02.2024

OVIH 5 SIMPTOMA UKAZUJE NA OŠTEĆENU JETRU


Izvor: Espreso/Telegraf/Anđelka Tomović/Lokalne novine | Obrenovac, 01.02.2023.
Ukoliko ih imate BRZO OTRČITE LEKARU, veoma je važno

Foto:Profimedia


Jetra je najveći organ u ljudskom telu, anatomski jednostavan, ali funkcionalno veoma složen. Nalazi se u desnom gornjem delu trbušne duplje i većim delom je zaštićena rebrima. Sastoji se od levog i desnog lobusa.

Jetra pomaže u varenju hrane, čuva energiju i distribuira je po potrebi, a važna uloga joj je i uklanjanje toksina. Ona obavlja više od 500 različitih funkcija u organizmu.

Bolesti jetre nastaju iz različitih razloga, ali sve one mogu oštetiti jetru i uticati na njenu funkciju. Poremećena funkcija jetre utiče na ceo organizam, pa je zbog toga veoma važno na vreme uočiti promene i konsultovati se sa lekarom, kako biste izbegli ozbiljnije bolesti jetre.

Kada jetra ne funkcioniše pravilno, to će vam sugerisati na nekoliko načina.

1. Gubitak apetita

Ukoliko imate malo ili nimalo apetita, ovo je jedan od znakova upozorenja da je vaša jetra oštećena.

Ako primetite gubitak apetita, a ranije ste jeli potpuno normalno, obratite pažnju.

2. Neuravnotežen san

Mnoge stvari mogu uticati na poremećaj sna, ali jedna studija je otkrila da je jedan od mogućih krivaca za to ciroza jetre.

Ciroza jetre nije uvek uslovljena preteranim konzumiranjem alkohola, kao što ni masna jetra nije uvek uslovljena unosom veće količine masne hrane.

3. Problemi sa pamćenjem

Zaboraviti na trenutak gde ste ostavili ključeve od automobila je sasvim jedna stvar, ali ako često zaboravljate stvari u poslednje vreme, možda postoji razlog za to.

Kada se pojave problemi sa jetrom, ovaj organ ne može pravilno da uklanja toksine iz krvi, što može dovesti do njihovog nakupljanja u mozgu.

4. Konstantni umor

Ukoliko se osećate umorno i kada zapravo ništa niste radili, moguće je da se radi o nekoj bolesti jetre. Jedan od najneverovatnijih znakova oštećenja ovog organa jeste hronični umor, pokazala je jedna studija.

5. Svrab i promene na koži

Jedan od prvih znakova za oštećenje jetre jeste svrab kože. Naravno, ovo se može desiti i zbog suvoće kože, ali ako se ovaj simptom učestalo pojavljuje, može ukazivati na cirozu jetre.

Sve je više naučnika koji dovode u vezu psorijazu i obolelu jetru. Crvene lezije na koži prekrivene belim ljuspama mnogi povezuju sa mehanizmom oslobađanja toksina iz jetre koja je "zagušena" ili preplavljena, pa ne uspeva da preradi i eliminiše unete otrove drugačije nego ih "izbacuje" na kožu. Ovaj mehanizam, međutim, još nije naučno dokazan.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE