Obrenovac, 28.05.2023

EVO KAKO DA PRAVILNO IZMERITE KRVNI PRITISAK


Izvor: Espreso/actavis.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 06.08.2022.
Svi prave ove dve GREŠKE

Foto:Profimedia


Merenje krvnog pritiska predstavlja jednu od medicinskih metoda koju svi mo┼żete da obavljate samostalno, bez napuštanja sobe.

Me─Ĺutim, kako je malo ko zaista stru─Źan i ovaj postupak obavlja amaterski, donekle i automatski jer nije u pitanju slo┼żen proces, potkradu se i greške usled koji rezultat ne prika┼że stvarno stanje.

Iskustva su pokazala da je klasi─Źan, starinski aparat sa pumpicom i stetoskopom precizniji od digitalnog mera─Źa. S obzirom na to da previsok ili previše nizak krvni pritisak mogu da uka┼żu na brojne probleme sa zdravljem, smatramo da je va┼żno da uvek znate ta─Źne rezultate merenja.

Ukoliko koristite stariji tip aparata, obmotajte man┼żetnu oko nadlaktice leve ruke, tako da se ona nalazi na oko 2 cm iznad jame na unutrašnjoj strani lakta. Uglavnom se koristi leva ruka jer se na njoj br┼że primete oscilacije pritiska ako se merenje vrši više puta zaredom. Stetoskop postavite ispod donje ivice man┼żetne, na jamu, tako da jedan deli─ç stetoskopa bude prekriven.

U uši stavite slušalicu i pumpicom brzo napumpajte do 180. To─Źki─çem na pumpici polako popuštajte vazduh, osluškujte i pratite kazaljku. Gornji pritisak ─çete otkriti kada ─Źujete otkucaj srca prvi put, a donji pritisak kada ga ─Źujete poslednji put.

Optimalne vrednosti pritiska su 1120 sa 80, ali po va┼że─çim standardima, normalan je pritisak do 140 sa 90 mmHg

Mnogi ljudi se, me─Ĺutim, ne pripreme dobro za merenje krvnog pritiska. Pre samog merenja, neophodno je da sedite i odmarate makar 10 minuta. Tako─Ĺe treba voditi ra─Źuna o temperaturi, unosu kofeina i nikotina, neposredno pre merenja, jer ove amterije uti─Źu na promene pritiska. Preporuka je da se pritisak meri minimum 45 minuta nakon konzumiranja neke od navedenih supstanci.

Druga greška koju mnogi prave je preterano zatezanje man┼żetne. Ispravne rezultate ─çete dobiti ako se stisak man┼żetne ose─ça, ali ne stvara neprijatnost. Isto tako, man┼żetna ne sme da bude labava.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE