Obrenovac, 15.07.2024

EVO ŠTA 1 SMOKVA RADI NAŠEM TELU


Izvor: Espreso/Lokalne novine | Obrenovac, 08.09.2022.
Ovo niste mogli da zamislite ni u ludilu, NEVEROVATNO

Foto:Profimedia


Smokve su izuzetno bogate vitaminima i mineralima, čija se koncentracija povećava kada se ovo voće osuši. Ali, paralelno sa povećanjem koncentracije korisnih mikroelemenata, povećava se koncentracija šećera i kalorijska vrednost i to do skoro pet puta. Zato stručnjaci ipak preporučuju konzumiranje svežeg voća.

Pored toga, sadrže bakar koji igra važnu ulogu u mnogim procesima u telu - poput normalizacije metabolizma, formiranja novih crvenih krvnih zrnaca i eritrocita, proizvodnju neurotransmitera i vezivnog tkiva. Smokve su bogate i vitaminom B6 - ovaj vitamin pomaže telu da razgradi proteine u aminokiseline, dobije energiju iz njih, a pored toga ima bitnu ulogu u održanju zdravoh nervnog sistema, posebno kognitivnih funkcija.

Antioksidansi sastavni su deo ovog slatkog voća, a poznato je da se oni bore protiv slobodnih radikala u organizmu i njihovog štetnog uticaja.

Redovno konzumiranje ovog voća može poboljšati zdravlje kardiovaskularnog sistema. Vitamin K se takođe može naći u plodovima, a on jača zidove krvnih sudova i može sprečiti stvaranje krvnih ugrušaka.

Vlakna kojima obiluju smokve blagotvorno deluju na funkcionisanje sistema za varenje. Čaj od listova smokve pokazao se efikasnim u snižavanju povišenog nivoa šećera u krvi.

Međutim, ne treba preterivati sa unosom plodova ovog voća zbog toga što sadrži šećer.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE