Obrenovac, 24.06.2024

PO─îINJE SEZONA AMBROZIJE


Izvor: Kurir.rs/Blic/Lokalne novine | Obrenovac, 11.08.2022.
Posle ovog datuma alergi─Źni treba da budu na oprezu: Evo kakve TEGOBE izaziva ambrozija!

Foto:Shutterstock


Zrno ambrozije ima 50 alergenih svojstava koje izazivaju razne tegobe koje mogu biti lakše, poput curenja nosa, ali i mnogo neprijatnije, kao što su ote┼żano disanje, bol u grudima i gušenje.

Oni koji su alergi─Źni na ambroziju imaju još nekoliko dana da preduzmu sve kako bi spre─Źili uticaj polena ove biljke na svoje zdravlje. Za samo desetak dana o─Źekuje se da ─çe broj polenovih zrnaca ambrozije u vazduhu pre─çi preko grani─Źne vrednosti, a to zna─Źi po 200 zrnaca po kubnom metru. Svi koji su alergi─Źni na ovu biljku znaju šta to podrazumeva. Curenje nosa, svrab u ocima, nosu, ušima, kijanje.

- Ambrozija je krenula da cveta, ali nije još vrh sezone, odnosno nije prešla prekograni─Źne vrednosti, jer su visoke temperature usporile emitovanje polena. Njeno intenzivno cvetanje o─Źekuje se od 15. avgusta. Trenutno su povišene vrednosti koprive, ali ona nije veliki alergen - ka┼że Mirjana Mitrovi─ç Josipovi─ç, koordinator za pra─çenje alergena u Agenciji za zaštitu ┼żivotne sredine.

Jedno zrno ambrozije ima 50 alergenih svojstava koja izazivaju razne tegobe. One mogu biti lakše, poput curenja nosa, ali i mnogo neprijatnije, kao što su ote┼żano disanje, bol u grudima i gušenje, malaksalost organizma, koje u pojedinim situacijama potpuno onemogu─çavaju normalno funkcionisanje.

Ambrozija nije evropska biljka. Doneta je iz Amerike na nekom od prekookeanskih brodova krajem 19. veka i od tada se polako i nezadr┼żivo širi Evropom.

Trenutno je ima više u Evropi nego u Americi. Jedna biljka mo┼że proizvesti i više od milijardu zrna polena koji se uz pomo─ç vetra mogu raspršiti na površinu od nekoliko kvadratnih kilometara. Zrno polena zadr┼żava klijavost i do 40 godina. Ambrozija je prvi put u Srbiji prime─çena u Sremskim Karlovcima 1953.

Veliki izvori ambrozije u prestonici su njive na obodu grada, priobalje Save i Dunava i napuštene gra─Ĺevinske i poljoprivredne površine gde gradska preduze─ça ne mogu da intervenišu.

Prošao je period kada je ambrozija trebalo da se uništava jer je za taj posao bio idealan jun, naro─Źito vreme posle ┼żetve pšenice. U slu─Źaju da se zaore strnjikom, ova korovska biljka posle mesec dana nabuja. Ako se ona sada uništava, posti┼że se suprotan efekat jer se širi rasipanjem polena.

 

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE