Obrenovac, 28.02.2024

SVAKI 10. TINEJD┼ŻER IMA SIMPTOME DEPRESIJE


Izvor: Kurir.rs/B.M./Lokalne novine | Obrenovac, 12.10.2022.
Kako da je prepoznate, kome da se obratite za POMO─ć i ┼íta je BESPLATNO, A ODLI─îNO

Foto:Shutterstock


─îak 10 do 15% dece i adolescenata u svetu imaju neki od simptoma i znakova depresije kao što su razdra┼żljivost, smanjeno interesovanje za aktivnosti koje su do tada pri─Źinjavale zadovoljstvo, poreme─çaji pa┼żnje, ishrane i sna, somatski simptomi kao što su glavobolje, bolovi u stomaku, umor!

Ina─Źe, ove godine tema obele┼żavanja Svetskog dana mentalnog zdravlja ispred Svetske zdravstvene organizacije i Ministarstva zdravlja Republike Srbije je Mentalno zdravlje kao globalni prioritet. Pre po─Źetka pandemije Covid-19 procenjuje se da je jedna od osam osoba u svetu ┼żivela sa mentalnim poremec╠üajem, a smatra se da je nakon nje stanje znatno lošije kako me─Ĺu odraslima, tako i me─Ĺu decom i adolescentima. Baš u toj mla─Ĺoj populaciji depresija je najrasprostranjeniji mentalni poreme─çaj!

Institut za ┼żenski sport ove godine se priklju─Źio obele┼żavanju Svetskog dana mentalnog zdravlja, razgovorima na temu depresivnosti kod dece, ali i metodama pomo─çi i samopomo─çi devoj─Źica.

„Upravo zbog postojanje ovakve statistike i svesti o zna─Źaju mentalnog zdravlja Institut od momenta svog osnivanja od strane proslavljenog košarkaškog trenera srpske reprezentacije Marine Maljkovi─ç, broji i ─Źlanove medicinskog tima koji se intenzivno bave mentalnim zdravljem devoj─Źica i njihovim adekvatnim psihomotornim razvojem. U okviru svakog polugodišta Institut realizuje interaktivne i edukativne radionice na razne psihološke teme, dok je devoj─Źicama psihološka pomo─ç dostupna svakog dana“, poru─Źila je Irena An─Ĺelkovi─ç, pshiolog i ─Źlan medicinskog tima Instituta za ┼żenski sport.

Pokretanje tela osloba─Ĺa nagomilanu energiju i smanjuje nivo hormona stresa. ─îak i kratki periodi fizi─Źke aktivnosti imaju zna─Źajno dugotrajno dejstvo, a u okviru ovog Instituta podaci koji su dobijeni anketom devoj─Źica ove godine ka┼żu da ─Źak 86% ima više energije, a skoro svaka tre─ça (34%) da je bolje raspolo┼żena od kada redovno trenira. Tako─Ĺe, 80% roditelja primetilo je neku pozitivnu promenu kod devoj─Źice od kada trenira.

Kako da prepoznamo da li je dete depresivno?

Sve do šezdesetih godina prošlog veka smatralo se da su deca i adolescenti imuni na depresiju, jer je „detinjstvo sre─çan i bezbri┼żan period, i ne postoji razlog za depresivna reagovanja”. Me─Ĺutim, istina je sasvim druga─Źija. Ono što je karakteristi─Źno kod de─Źije depresivnosti, a zna─Źajno se razlikuje u odnosu na odrasle je to da se tuga i depresivno raspolo┼żenje naj─Źeš─çe ispoljavaju kao razdra┼żljivost.

Osim toga, prisutno je i smanjeno interesovanje za aktivnosti koje su do tada pri─Źinjavale zadovoljstvo, poreme─çaji pa┼żnje, ishrane i sna, somatski simptomi kao što su glavobolje, bolovi u stomaku, umor. Tako─Ĺe, problemi u ponašanju budu visoko izra┼żeni a obi─Źno ih prepoznajemo kao agresivnost, ispadi besa, uznemirenost, pla─Źljivost, a nisu isklju─Źene ni suicidalne misli.

Kako roditelji mogu da pomognu u spre─Źavanju i suzbijanju depresivnosti kod deteta?

Kada su simtomi dugotrajni i veoma izra┼żeni, neophodno je potra┼żiti stru─Źnu pomo─ç u cilju procene da li je detetu neophodna terapija, da li se radi o uobi─Źajenim simptomima puberteta ili normalnoj razvojnoj fazi. Me─Ĺutim, klju─Ź je u prevenciji.

Neophodno je sa detetom konstantno razvijati odnos poverenja kako bi u svakom trenutku roditelj imao ta─Źan uvid u njegove misli i ponašanja. Roditelj je du┼żan da pristupi sa razumevanjem, da detetu pru┼żi ose─çaj sigurnosti kod ku─çe, podi┼że nivo njegovog samopouzdanja i usmerava ga na fizi─Źke aktivnosti koje ─çe u─Źiniti da se bolje ose─ça.

SAVETI ZA RODITELJE:

o Nadzor spavanja, da li spavaju i koliko dugo, neophodno je da imaju zdrav san

o Ishrana, veoma bitno je da unose što više hranljivih materija koje im daju energiju

o Pokušajte da ih odvojite od aktivnosti koje im stvaraju stres

o Dajte im dovoljno vremena za predah u toku svakodnevnih aktivnosti

o Negujte dobre odnose koje su izgradili sa drugima i podsti─Źite ih na nova prijateljstva

o Nau─Źite da prepoznate koji su znaci upozorenja da se depresivnost poja─Źava

o Smanjite vreme boravka ispred ekrana i uklju─Źite ih u sportske aktivnosti!

BESPLATNO A MNOGO POMA┼ŻE

Kako više od 60 odsto devoj─Źica osnovnoškolskog uzrasta kod nas nema redovnu fizi─Źku aktivnost, Institut za ┼żenski sport uspostavio je sistem besplatnih škola sportova za devoj─Źice uzrasta od 7 do 14 godina u 19 gradova širom Srbije, u kojima na 33 lokacija, radi trening dva puta nedeljno više od 30 iskusnih trenera za 16 sportova.

Za sve informacije i uspis mo┼żete pozvati broj telefona Instituta 063 238204, posetiti websajt www.institutzazenskisport.rs ili putem Instagram i Facebook profila @institutza┼żenskisport. Upis u besplatne škole sportova vrši se dolaskom na prvi trening, a trenutno ih poha─Ĺa više od 2.000 devoj─Źica.

 

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE