Obrenovac, 25.02.2024

OPREZ, OVE BOLESTI IDU SA ZIMOM


Izvor: Espreso/Lokalne novine | Obrenovac, 20.11.2022.
Mogu izazvati OZBILJNE probleme, a jedna je NAJGORA

Foto:Profimedia


Svakodnevna statistika pokazuje da su brojevi novozara┼żenih na dnevnom nivou pali na ispod 1.000, te svakog dana imamo u proseku izme─Ĺu 300 i 600 pozitivnih, broj preminulih je tako─Ĺe pao na jednocifreni broj, dok se na bolni─Źkom le─Źenju nalazi nešto više od 200 ljudi. Sve ukazuje, da iako korona nije zvani─Źno odjavljena, ova infekcija i te kako jenjava.

Kako navode za „Blic“ iz „Batuta“ drugi va┼żan ─Źinilac koji treba imati u vidu prilikom sagledavanja epidemiološke situacije i procene mogu─çih scenarija toka epidemije u budu─çnosti je, da ni u Srbiji ni u svetu više ne postoji opšta osetljivost ve─ç smo gotovo svi stekli odre─Ĺen nivo otpornosti putem prele┼żanih infekcija, vakcinacijom, ili na oba na─Źina.

- Kona─Źno, procenu epidemiološke situacije ne mo┼żemo raditi ne uzimaju─çi u obzir promenljivost virusa, odnosno mogu─çnost nastanka novih varijanti koje u manjoj ili ve─çoj meri mogu izbegavati ranije ste─Źeni imunitet i dovesti do ponovljenih infekcija, nekada i u veoma kratkom roku, kao što je slu─Źaj kod omikron varijanti virusa. Sve više pokazatelja ukazuje na to da je pandemijski period blizu kraja, i da ─çemo postepeno u─çi u endemsku, postpandemijsku fazu, odnosno da ─çemo nastaviti da ┼żivimo sa Covid-19 na sli─Źan na─Źin kao što ┼żivimo sa gripom ili drugim sli─Źnim bolestima koje su prisutne sa manjim ili ve─çim sezonskim varijacijama. Kao i povremenim epidemijskim javljanjima, uz rizik od ponovnog nastanka pandemija ukoliko se steknu uslovi, kao što se to desilo sa SARS-CoV-2 ili 2009. godine sa virusom gripa – navode iz „Batuta“.

Ipak, pojava novog talasa je mogu─ça s obzirom na to da se radi o bolesti koja se prenosi putem direktnog kontakta i vazduha i da se sve infekcije tog tipa intenzivnije javljaju tokom hladnih meseci. Me─Ĺutim, kako dalje dodaju, ne o─Źekuje se da intenzitet tog talasa bude zna─Źajno te┼żi nego što smo imali prilike da vidimo od po─Źetka godine do danas.

- To zna─Źi da, uz nastavak vakcinacije gra─Ĺana, posebno onih sa posebnim faktorima rizika od teških formi bolesti, o─Źekujemo da sistem zdravstvene zaštite mo┼że bez dodatnih, vanrednih resursa da odgovori zahtevima gra─Ĺana i u pogledu le─Źenja Covid-19 i u pogledu pru┼żanja svih drugih zdravstvenih usluga. Kriterijumi za odjavljivanje epidemije su predmet razmatranja na globalnom nivou, kao i u Republici Srbiji. Jedinstvenost Covid-19 u pogledu razmera pandemije i njenog uticaja na ┼żivot i zdravlje, kao i na ukupne društvene tokove, zahteva da se pa┼żljivo procene svi pokazatelji i saznanja o virusu, bolesti, toku epidemije i na─Źinima prevencije i le─Źenja prilikom utvr─Ĺivanja pravog momenta za proglašenje kraja epidemije, odnosno pandemije – ka┼żu za „Blic“ u Instititu.

Šta nas ─Źeka sa gripom

Osim prvog slu─Źaja infekcije virusom gripa tipa A (H1pdm09) u Srbiji, koji je potvr─Ĺen 7. novembra, nije bilo novih laboratorijskih potvrda gripa, potvr─Ĺuju za „Blic“. Na osnovu podataka nadzora nad gripom u prethodnoj nedelji u Srbiji se bele┼żi 5.841 slu─Źaj oboljenja sli─Źnih gripu, što je za oko 10 odsto manji broj registrovanih u pore─Ĺenju sa nedeljom ranije.

- Najve─ça u─Źestalost obolevanja registruje se u uzrasnoj grupi od 0 do 4, a zatim od 5 do 14 godina, a najviša stopa incidencije registrovana je u Brani─Źevskom, Podunavskom i Ju┼żnoba─Źkom okrugu. U Republici Srbiji registruje se osnovni intenzitet aktivnosti virusa gripa. Na osnovu laboratorijske potvrde od strane Nacionalne referentne laboratorije za grip i druge respiratorne viruse Instituta za virusologiju, vakcine i serume „Torlak”, na teritoriji grada Beograda u cirkulaciji su adeno virusi. Infekcije adenovirusima mogu izazvati oboljenja sli─Źna gripu, sa sli─Źnim simptomima i samo na osnovu laboratorijske potvrde mo┼żemo govoriti o kom prouzrokova─Źu se radi. ─îinjenica je da je prvi slu─Źaj gripa u ovoj sezoni stigao ranije. Naredne nedelje ─çe nam ukazati na epidemiološki potencijal virusa gripa i intezitet aktivnosti kao i na geografsku raširenost – ka┼żu za „Blic“ u „Batutu“.

Vakcinacija protiv gripa

Do kraja prošle nedelje (zaklju─Źno sa 11.11.) aplikovano je oko 255.000 doza vakcine protiv gripa (od 396. 000 distribuiranih), to su zvani─Źni podaci.

- Prema Programu obavezne i preporu─Źene imunizacije stanovništva protiv odre─Ĺenih zaraznih bolesti, sprovodi se obavezna imunizacija onih koji su u posebnom riziku kod trudnica i svih starijih od 6 meseci ┼żivota sa: hroni─Źnim poreme─çajima plu─çnog sistema (uklju─Źuju─çi astmu), hroni─Źnim poreme─çajima kardiovaskularnog sistema(isklju─Źuju─çi hipertenziju), metaboli─Źkim poreme─çajima (uklju─Źuju─çi še─çernu bolest, gojaznost sa BMI> 40), bubre┼żnom disfunkcijom, hemoglobinopatijom, hroni─Źnim neurološkim poreme─çajima, malignim oboljenjima, bez obzira na trenutni terapijski status, imunosupresijom (uklju─Źuju─çi osobe sa HIV/AIDS, osobe sa funkcionalnom ili anatomskom asplenijom) – ka┼żu na Institutu.

Tako─Ĺe, u ovu grupu spadaju i stariji od 65 godina, kao primalaoci transplantata, kao i zaposleni u zdravstvenim ustanovama.

- Prema epidemiološkim indikacijama vakcinacija se sprovodi kod lica smeštenih i zaposlenih u gerontološkim centrima; kod dece, omladine i starih lica smeštenih u socijalno-zdravstvenim ustanovama i kod lica zaposlenih u tim ustanovama. Vreme neophodno za sticanje imuniteta je 2-3 nedelje nakon davanja vakcine, a trajanje postvakcinalnog imuniteta varira i iznosi od 6-12 meseci, pa iz toga proizilazi potreba vakcinacije svake godine, kao i zbog variranja razli─Źitih sojeva virusa gripa koji mogu da se menjaju svake godine/sezone – navode u „Batutu“ za naš list.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE