Obrenovac, 15.07.2024

OVA KRVNA GRUPA JE NAJSLABIJA OD SVIH


Izvor: Espreso/Lokalne novine | Obrenovac, 23.09.2022.
Evo šta preti LJUDIMA koji joj pripadaju!

Foto:Profimedia


Ono što jednu krvnu grupu razlikuje od druge su njeni antigeni, odnosno omota─Ź oko crvenih krvnih ─çelija eritrocita koji poma┼że telu da prepozna koje su krvne ─çelije vaše

Razli─Źitost krvnih grupa, odnosno postojanje ─Źetiri krvne grupe A, B, AB i 0 ima veze s evolucijskom prednoš─çu.

Austrijski doktor Karl Landsteiner 1900. otkrio je tri krvne grupe, A, B i 0. To je bilo ogromno otkri─çe te je Landsteiner 1930. osvojio Nobelovu nagradu za veliko dostignu─çe u medicini. Nekoliko godina kasnije otkrivena je i krvna grupa AB.

Ono što jednu krvnu grupu razlikuje od druge su njeni antigeni, odnosno omota─Ź oko crvenih krvnih ─çelija eritrocita koji poma┼że telu da prepozna koje su krvne ─çelije vaše.

Dakle, ako pacijent s krvnom grupom A primi transfuziju donora krvne grupe B, antitela u pacijentovom organizmu odbi─çe primljenu krv jer im ne odgovara. Tada postoji opasnost od zgrušavanja krvi što mo┼że ugroziti ┼żivot pacijenta.

Postoje dva glavna antigena koja okru┼żuju eritrocite, zvani A i B. Ako je vaša krvna grupa AB, u vašem telu nalaze se i A i B antitela.

Krvnoj grupi 0, opet, nedostaje antigena A i B zbog ─Źega ─çe antitela pacijenta s krvnom grupom 0 da napadnu antitela krvne grupe A i B tokom transfuzije.

Zbog toga osobe sa krvnom grupom 0 mogu primiti samo krv te iste krvne grupe.

Krvna grupa A najstarija je krvna grupa, a sve ostale krvne grupe nastale su kao rezultat mutacije koja je bila potrebna kako bi ─Źovek pre┼żiveo, odnosno odupro se odre─Ĺenim bolestima. Tako je pre pet miliona godina nastala krvna grupa 0, a ubrzo nakon nje krvna grupa B.

Veruje se da su te mutacije pre┼żivele zahvaljuju─çi upravo svojoj otpornosti na odre─Ĺene bolesti. Nau─Źnici su tako ustanovili da se ─çelije zara┼żene malarijom ne ve┼żu lako s krvnom grupom B ili 0, što zna─Źi da su osobe s krvnom grupom 0 i B otpornije na malariju nego osobe s krvnom grupom A. Zato se mo┼że re─çi da je krvna grupa A "slabija"od ostalih.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE