Obrenovac, 14.06.2024

OD OVE OPAKE BOLESTI U SRBIJI JE PROŠLE GODINE OBOLELO VIŠE OD 42.000 LJUDI


Izvor: Kurir.rs/A.K./Lokalne novine | Obrenovac, 24.01.2023.
Ove loše navike mogu da dovedu do teških OBOLJENJA

Foto:Shutterstock


Od raka pluća, dojke, debelog creva, grlića materice i prostate u Srbiji je prošle godine obolelo više od 42.000 ljudi, izjavio je direktor Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije dr Milan Žegavac.

- Najčešće se radi o karcinomu pluća, otprilike oko 7.000 obolelih, zatim karcinom dojke - oko 4.600, debelog creva preko 4.000 obolelih pacijenata - naveo je on za RTS i istakao da statistički gledano svaka osma žena tokom života dobije karcinom dojke.

On je naveo da se na Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije godišnje leči oko 12.000 obolelih, od čega je 6.000 pacijenata sa novootkrivenim malignitetom, kao i da je tokom prošle godine oko sedamdesetoro dece lečeno na Institutu.

 Prošle godine smo imali oko 4.500 operacija, ozračili smo preko 4.000 pacijenata, kod nas se dnevno zrači u proseku 350 pacijenata, a hemioterapiju dnevno primi oko 150 pacijenata, na godišnjem nivou preko 35.000 hemioterapija je primenjeno.

Na Institutu je upravo primena hemioterapija "usko grlo" i na tome mora u budućnosti da se radi - rekao je dr Žegavac i upozorio da su dve trećine faktora koji izazivaju karcinom faktori na koje možemo da utičemo.

Prevashodno pušenje, kao broj jedan, zatim telesna težina, nedostatak fizičke aktivnosti, alkoholizam, koji se vrlo često sada na svim skupovima spominje kao vrlo važan faktor za nastanak karcinoma - naveo je dr Žegavac, apelujući da je skrining najvažnija stvar:

- Nama je najvažnije kada nađemo karcinom u pretkliničkoj fazi, u toj fazi kada ga otkrijemo, maltene je izlečiv, i to je ono na čemu moramo da radimo.

Svetska zdravstvena organizacija i Međunarodna agencija za istraživanje raka upozoravaju da su maligne bolesti u svetu u porastu, dok stručnjaci predviđaju da će tokom života jedan od pet muškaraca i jedna od šest žena oboleti od raka, a jedan od osam muškaraca i jedna od 11 žena umreti od nekog oblika ove opake bolesti.

Gorica Đokić iz udruženja za borbu protiv raka jajnika "Progovori" kaže za Kurir da su podaci alarmantni te i da je prevencija temelj zdravlja:

Svaka žena treba barem jednom godišnje da poseti ginekologa, a ako organizam šalje neke signale, to treba da uradi i češće. Ja to najbolje znam jer sam se borila s rakom jajnikaIsto važi i za muškarce, treba osluškivati organizam i ne plašiti se otići kod lekara na pregled. Takođe, treba voditi računa i o stilu i načinu života. Preporuka je da treba živeti bez cigareta, alkohola i hraniti se zdravo.

Svetska zdravstvena organizacija s Međunarodnim udruženjem za borbu protiv raka svakog 4. februara obeležava Svetski dan borbe protiv raka.

 

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE