Obrenovac, 07.12.2023

BOL SE JAVLJA NOĆU I BUDI VAS


Izvor: Kurir.rs/Najžena/Lokalne novine | Obrenovac, 24.11.2022.
Ovo je znak da vam se prirada opasna BOLEST: Nemojte da ga ignorišete, uputite se kod lekara!

Foto:PROMO


Visok holesterol u krvi nema simptome. Simptomi daju komplikacije uzrokovane taloženjem aterosklerotskih plakova u arterijama

Jedan od simptoma visokog holesterola može uzrokovati da se probudite noću. Šta bi trebalo da nas zabrine?

Nelečeni visok holesterol Jedan od prvih znakova previše holesterola u krvi je bolest perifernih arterija (PAD). To je zapravo grupa bolesti koje dovode do sužavanja ili začepljenja velikih arterija, isključujući koronarne arterije, luk aorte i cerebralne arterije. Jedan od uzroka bolesti perifernih arterija je nakupljanje aterosklerotskog plaka u arterijama. Ovo stanje se može razviti dugo vremena, a postepeno taloženje aterosklerotskog plaka izaziva zadebljanje arterija i sužavanje njihovog lumena.

Drugi razlozi za razvoj bolesti perifernih arterija uključuju upalu, anatomski defekt, tromb ili emboliju. Koji je prvi uočljivi znak bolesti perifernih arterija?

Buđenje noću Među najčešćim simptomima bolesti perifernih arterija je intermitentna klaudikacija . Javlja se u oko 10-15 procenata. Šta je ovaj simptom? Klaudikacija je osećaj nelagodnosti, bola ili grčeva u nogama koji je izazvan aktivnošću i nestaje tokom odmora. Kako ističu stručnjaci, klaudikacija se takođe može javiti noću i izazvati buđenja iz sna. To je osećaj peckanja u stopalima ili samo u prstima. Bol povezan sa sužavanjem arterija može biti blag, ali može biti i jak.

Stručnjaci objašnjavaju da promena položaja – spuštanje nogu ili ustajanje – pomaže jer tera krv da teče niz udove. Dakle, ako se noću probudite sa bolom u nogama, vredi proveriti nivo holesterola u krvi. Ovo je jedan od osnovnih testova i može da odgovori na mnoga pitanja vezana za zdravlje arterija.

 

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE