Obrenovac, 28.02.2024

OTKRIVENO DA LI JE CVEKLA UOPŠTE ZDRAVA


Izvor: Espreso/Naj┼Żena/Lokalne novine | Obrenovac, 25.08.2022.
Srbi je tamane, a ovo je PRAVA ISTINA o njoj!

Foto:Printscreen


Cvekla je korenasto povr─çe poznato i pod nazivom crvena ili stolna repa.

Prepuna je hranjivih tvari i sjajan izvor vlakana i folata. Mo┼że se jesti i sirova i kao takva veoma je ukusna, no ljudi ju ─Źeš─çe konzumiraju kuvanu ili ukiseljenu.

Sok od cvekle i sama cvekla povezani su s brojnim zdravstvenim blagodatima, a samo neki od njih uklju─Źuju poboljšani protok krvi i ni┼żi krvni pritisak.

Cvekla ima širok spektar zdravstvenih prednosti, a sadr┼żi i mnogo nutrijenata - folnu kiselinu, mangan, kaliujum, C vitamin, magnezijum, gvo┼ż─Ĺe, bakar, fosfor i vitamin B6.

Studija iz Britanskog sveu─Źilišta iz 2015. godine sprovela je testiranje nad 68 osoba s povišenim krvnim pritiskom. U─Źesnici su za vreme istra┼żivanja pili 250 mililitara soka od cvekle dnevno te su autori studije nakon nekog vremena otkrili kako im je došlo do zna─Źajnog sni┼żavanja krvnoga pritiska, prenosi Medical News Today. Oni smatraju da je na to uticao nivo nitrata u soku od cvekle te svima koji boluju od visokog krvnog pritiska preporu─Źuju konzumiranje povr─ça s visokim udelom nitrata.

Cvekla je bogata antioksidansima, ta─Źnije betaninom koji je va┼żan zbog enzima glutationa. Glutation je jedan od najva┼żnijih hranjivih sastojaka u telu te poma┼że recikliranju i proizvodnji antioksidanata za odr┼żavanje stani─Źnog zdravlja. Presudan je za detoksikaciju u jetri, prenosi WellnessMama.

Istra┼żivanje objavljeno u ─Źasopisu The Journal of Neuroscience sugeriše da Alchajmerovu bolest mo┼że delom uzrokovati nedostatak folata, a upravo je cvekla bogat izvor folata.

Cvekla sadr┼żi antioksidans koji se naziva alfa-lipoi─Źna kiselina. Ovaj spoj mo┼że pomo─çi u sni┼żavanju nivoa glukoze te pove─çava osetljivost na insulin.

Iako koren cvekle ima mnogo zdravstvenih dobrobiti, njeni zeleni listovi tako─Ĺe se mogu kvalitetno iskoristiti. Listovi su dobar izvor luteina i zeaksantina koji poma┼żu u poboljšanju zdravlja o─Źiju. Prema istra┼żivanju objavljenom u ─Źasopisu American College of Nutrition, lutein i zeaksantin su jedini karotenoidi za koje se navodi da su prisutni u oku. Oni deluju kao antioksidanti koji štite zdravlje o─Źiju.

 

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE