Obrenovac, 21.04.2024

AKO VIDITE OVO NA DLANU, MOGUĆE DA VAM JE UGROŽEN ŽIVOT


Izvor: Espreso/Naj Žena/Lokalne novine | Obrenovac, 26.07.2022.
Simptom je česte BOLESTI među Srbima

Foto:Profimedia


Visok holesterol je opasno stanje organizma koje se sa sigurnošću dijagnostikuje tek analizama krvi, ali postoje simptomi koji ukazuju na to da se masnoće talože na zidovima krvnih sudova.

Simptomi visokog holesterola mogu se primetiti na šakama, i ako imate jedan od ova tri signala, vreme je da posetite lekara i uradite krvnu sliku. Visok holesterol može vremenom dovesti do bolesti krvnih sudova, pa čak i infarkta ili moždanog udara, zato je važno da na vreme prepoznate signale da vrednosti u krvi rastu i odreagujete.

Prvi znak je bol u šakama ili stopalima, izazvan taloženjem masnoća na zidovima krvnih sudova. Na visok holesterol ukazuje i osećaj peckanja ili "bockanja" u koži šaka i stopala. Treći znak mogu biti male, meke izbočine na koži stopala i šaka, koje mogu biti žute, crvene ili skoro neprimetne, u boji kože.

Postoji i signal koji ćete videti u pregibima kože, kada okrenete dlan prema sebi i posmatrate njegovu površinu. Na pregibima kože šake mogu se pojaviti ksantomi, depoziti masnoća u krvi tik ispod površine kože.

Ako primetite neki od ovih simptoma visokog holesterola, posavetujte se sa lekarom i uradite analize, jer je visok holesterol moguće spustiti ako se promene u ishrani ili terapija uvedu na vreme.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE