Obrenovac, 21.04.2024

MATURANTKINJE NE IZLAZE IZ SOLARIJUMA


Izvor: Kurir.rs/Blic/Lokalne novine | Obrenovac, 28.05.2022.
Ova grupa je u najvećem riziku od raka kože, evo šta lekari kažu za sprejeve i kreme

Foto:Balkan equestrian photography


Proslave maturske večeri sve su nam bliže, te maturantkinje ovih dana sve duže i češće vreme provode u solarijumima, ne bi li za nezaboravnu noć imale i nezaboravno preplanuli ten.

Ipak, da lepota ima cenu, u ovom slučaju je svakako istina, jer pomenuta "instant" sunčanja dovode do velikih posledica i jedan su od glavnih uzroka sve češće pojave raka kože u ranijem životnom dobu, te je neophodno osvestiti mlade da ne čine kobnu grešku i svom zdravlju daju prednost nad lepotom.

Dok je u svetu sunčanje u solarijumu zabranjeno za sve, u Srbiji je od 2009. godine to slučaj samo za mlađe od 18 godina, koji i uprkos zabranama pune kancerogene solarijume, pa je tako, prema nekim podacima, više od 10 odsto mladih pre svog punoletstva bar jednom koristilo ovaj način samopotamnjivanja.

Sve više mladih dobija karcinom kože

Poražavajuć je i taj podatak da na godišnjem nivou u našoj zemlji bude dijagnostifikovano više od 700 novih slučajeva melanoma, dok je jedan od glavnih krivaca za takvu negativnu statistiku svakako i štetno UV zračenje, kojem kao da još uvek ne pridajemo dovoljno na važnosti.

Niz zdravstvenih problema prouzrokovanih solarijumom nameću pitanje da li treba pooštriti i proširiti zabrane korišćenja solarijuma na sve, kako podići svest ljudi o štetnosti istih, kao i koja je adekvatna, a manje štetna zamena za dobijanje tamnijeg tena, brzim i lakim putem?

Prema rečima dermatološkinje Jovane Majstorović za Blic, zabrane korišćenja solarijuma za mlade ne postoje bez potrebe, ukoliko imamo u obzir da postoje i podaci koji dokazuju da UVA i UVB zračenja koja ima solarijum dovode do karcinoma kože.

- Nekada smo imali situacije da od ove bolesti oboljevaju osobe starosne dobi 50 plus, dok je sada situacija sasvim drugačija. Granica se dosta poremila unazad, pa ovo oboljenje danas dobijaju i oni od 30 godina - govori dermatološkinja i dodaje da veliki uticaj na to koliko će zračenje, bilo sunčevih ili veštačkih zraka uticati na našu kožu zavisi i od genetskih predispozicija.

"Bela koža je zdrava koža"

Dermatološkinja Majstorović ističe i da, pored pojave raka kože, od izloženosti štetnim UV zracima može doći i do fotooštećenja kože, hiperpigmentacije, gomilanja fleka po telu, kao i do bora, odnosno bržeg starenja kože, te objašnjava šta možemo koristiti kao zamenu za solarijume i tako smanjiti štetnost.

- Manje gora opcija od solarijuma svakako je takozvana tehnika "air brushing". Ipak, ne možemo sto posto reći kako je i ova opcija bezbedna, jer uvek postoji opasnost od alergijskih reakcija pojedinih hipersenzitivnih osoba koje su alergične na određene supstance koje se koriste u ovim preparatima. Kada je reč o kremama koje se koriste za samopotamnivanje, i za njim možemo da kažemo da sa sobom nose manji rizik, dok i tu treba da budemo obazrivi. Naime, kreme za samopotamnjivanje ne smeju da se koriste konstantno. Možemo ih koristiti pre nekog događaja, ali ne i preko cele godine - istakla je dermatološkinja i objasnila kako je važno da shvatimo kako je "bela koža zdrava koža", te da tamniji ten koji imamo zapravo pokazuje kako naša koža trpi oštećenja, dok je ta boja samo, govori ona, dodatni vidljiv dokaz za to.

Veći rizik za rak kože kod onih koji su "goreli u mladosti"

Da je preventivna zaštita kože od velikog značaja, potvrđuje naša sagovornica, iističe kako je najveći problem svakako nastaje onda ukoliko je neko "goreo u mladosti", odnosno kada je u ranijem životnom dobu bio dosta izložen štetnim zracima, te je onda rizik da u starosti dobije karcinom mnogo veći.

- Tokom meseca maja pokrenuta je i kampanja u kojoj apelujemo na roditelje da ne izlažu previše svoju decu štetnim UV zracima, dok se isti apeli odnose i na omladinu kojima su svakako solarijumi zabranjeni. Naše udruženje pored toga što radimo na podizanju svesti o štetnosti solarijuma, takođe radi i na tome da se i kod nas uvede kompletna zabrana njihovog korišćenja, jer su podaci koje dobijamo poražavajući i pokazuju da je sve veći broj obolelih u što manjem uzrastu - zaključuje dermatološkinja Jovana Majstorović.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE