Obrenovac, 25.02.2024

POLA SRBIJE BOLUJE OD HIPERTENZIJE


Izvor: Kurir.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 30.11.2022.
Visok pritisak najvažniji faktor rizika, do subote međunarodni kongres u Beogradu

Foto:Shutterstock


Arterijska hipertenzija je veoma rasprostranjena kardiovaskularna bolest, od koje boluje četvrtina opšte svetske populacije pa možemo reči da je to bolest sa epidemijskim karakterom. Prema podacima koje za sada imamo gotovo 50% stanovništva Srbije boluje od povišenog krvng pritiska. Procenat obolelih od hipertenzije raste sa godinama, posebno posle 60-te godine i tada zahvata preko 60% populacije.

Visok krvni pritisak je najvažniji faktor rizika, češći od dijabetesa, pušenja i povišenih vrednosti masnoća u krvi, za nastanak kardiovasularnih komplikacija. Najčešće komplikacie do kojih dovodi povišen krvni pritisak su: šlog, infarkt miokarda, srčana slabost i periferne vaskularne bolesti. VIII Kongres hipertenzije sa međunardonim ušečešćem održava se 24-26,11, 2022. u Hotelu “Mona Plaza” u Beogradu. Organizator kongresa je Udruženje za hipertenziju Srbije.

- Cilj kongresa je da ukaže na važnost i značaj multidisciplinarnog pristupa u dijagnostici i terapiji arterijske hipertenziji. O prevenciji, dijagnostici ,lečenju visokog krvnog pritiska i sprečavanju kardiovaskularnih i drugih kompliacija, govoriće preko 100 istaknutih, emienentnih, predavača iz naše zemlje (kardiolozi, endokrinolozi, nefrolozi, psihijatri, fiziolozi, specijslisti preventivne medicine, ginekolozi, pedijatri, gerontolozi, neurolozi, vaksularni hirurzi, kardio hirurzi, neurohirurzi, oftalmolozi, urolozi, anesteziolozi) i 20 eminentnih stručnjaka iz inostranstva - rekla je prof. dr Vesna Stojanov, predsednica Udruženja za hipertenziju Srbije.

U sesiji Evropska iskustva koja se održava 26.11.2022. od 16h. učesnici kongresa imaće priliku da se među prvima upoznaju sa novim preporukama ESH , koje će zvanično biti predstavljene 2023. godine. O tome će govoriti predsednik Evropskog Udruženja za hipertenziju (ESH) Prof. dr Guido Grassi. Pored njega , učesnici će moći da čuju predavanja i drugih istaknutih predavača: Prof.dr Gussepe Mancia, Prof.dr Andrzej Januszewicz, Prof.dr Gianfranco Parati, Prof.dr Antonio Coca Payers, Prof dr Athanasios J. Manolis, Prof.dr Costas Tsioufis, Prof.dr Philippe Van de Borne... Udruženje za hipertenziju naglašava uspešnu sradnju sa regionalnim Udruženjima: Udruženje za hipertenziju Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Severne Republike Makedonije.

Predavanja sa VIII Kongres hipertenzije, biće postavljena na virtuelnoj platformi Udruženja za hipertenziju i na taj način biće dostupna stručnoj javnost u periodu od tri meseca po zavšenom kongesu. Svi zaintersovani imaće mogućnost da pristupe predavanjima koja ih posebno interesuju. Na taj način Udruženje za hipertenziju Srbije želi da omogući što većem broj lekara da čuje sve novine iz ove oblasti.

 

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE