Obrenovac, 28.02.2024

EVO KAKO DA RAZLIKUJETE TROVANJE HRANOM I STOMA─îNI VIRUS


Izvor: Espreso/eKlinika/Lokalne novine | Obrenovac, 31.12.2022.
Otkrijte simptome i regujte NA VREME

Foto:Profimedia


Mu─Źnina i bol osnovni su simptomi stoma─Źnog gripa i trovanja hranom. Znaci bolesti su sli─Źni, ali radi se o dva razli─Źita stanja. Stoma─Źni virus ili stoma─Źni grip (gastroenteritis) posledica je virusne infekcije, naj─Źeš─çe usled delovanja norovirusa. Trovanje hranom uzrokovano je konzumacijom pokvarene ili nehigijenski pripremljene hrane.

Mu─Źnina i bol usled infekcije zapaljene sluznice ┼żeluca

Gastroenteritis je infekcija zapaljenje sluznice ┼żeluca i creva. Mu─Źnina i bol, proliv, povra─çanje, gr─Źevi naj─Źeš─çe su posledica stoma─Źnog virusa. Stoma─Źni virusi su veoma zarazni i lako se prenose. Osoba je zara┼żena kada po─Źne da ose─ça simptome, ali i u prvim danima posle oporavka.

Stoma─Źni virus se prenosi putem kontaminiranih namirnica, direktnim kontaktom sa zara┼żenom osobom, ili dodirom kontaminirane površine ili predmeta.

Kako prepoznati trovanje hranom?

Trovanje hranom ─Źesto je posledica upotrebe neadekvatno higijenski pripremljene hrane. Nekuvana i gotova jela, salate mogu biti uzrok trovanja hranom. Bakterije se brzo razmno┼żavaju kada se namirnice kao što su meso, mle─Źni proizvodi, prelivi ne ─Źuvaju na odgovaraju─çoj temperaturi.

Nedovoljno kuvano ili pe─Źeno meso ─Źesto na kraju dovede do trovanja hranom. Salmonela i ešerihija koli su bakterije koje naj─Źeš─çe uzrokuju trovanje hranom.

Simptomi najdu┼żetraju dve sedmice

Mu─Źnina i bol su glavni simptomi i trovanja hranom i stoma─Źnog virusa. Dijareja, gubitak apetita, povra─çanje, gr─Źevi u stomaku, bolovi u miši─çima, slabost, glavobolja, vrtoglavica neki su od simptoma stoma─Źnog virusa. Stolica sa ostacima krvi je signal ozbiljnijeg stoma─Źnog virusa. Simptomi bolesti ─Źesto traju 3 do 4 dana, najdu┼że dve nedelje.

Prvi simptomi trovanja hranom, mogu se javiti samo nekoliko sati posle konzumacije kontaminirane hrane. Stanje je pra─çeno vodenastim ili krvavim stolicama, mu─Źninom, povra─çanjem, mu─Źninom, bolovima i gr─Źevima u stomaku. Pacijenti se ┼żale i na povišenu telesnu temperaturu, bolove u miši─çima, vrtoglavicu koja je posledica dehidracije. Najve─ça opasnost su nedovoljno termi─Źki obra─Ĺene namirnice, salate, piletina, jaja, morski plodovi, mle─Źni proizvodi.

Kako se dijagnostikuje stanje?

Ne postoji jedinstvena metoda za dijagnozu stoma─Źnog virusa. Lekar c╠üe verovatno dati i dijagnozu samo na osnovu simptoma. Brzi test stolice mo┼że se koristiti za otkrivanje prisustva rotavirusa ili norovirusa, ali nije lako dostupan u vec╠üini klinika. Na osnovu uzroka stolice mo┼że se isklju─Źiti prisustvo bakterijske ili parazitske infekcije.

Nekada je mogu─ça i upotreba antibiotika

Le─Źenje zavisi od uzroka infekcije. Potporna terapija koja uklju─Źuje povec╠üan unos te─Źnosti, odmor, dopunu elektrolita i lekove za sni┼żenje telesne temperature se primenjuje kod virusnih bolesti. U slu─Źaju da su mu─Źnina i bol u stomaku posledica bakterije salmonele, pacijentu se mo┼że propisati i antibiotik.

Namirnice koje je potrebno izbegavati

Kod trovanja hranom mogu biti od pomo─çi i recepti iz ku─çne apoteke. Bitno je dopustiti stomaku da se smiri, izbegavati za─Źinjenu hranu, unositi dovoljne koli─Źine vode, biljnih ─Źajeva. Savet je da se izbegavaju zasla─Ĺeni sokovi i slatkiši koji mogu dovesti do dodatne dijareje. Stru─Źnjaci navode da je potrebno konzumirati hranu koja se lako vari, tost, krekere, pirina─Ź, kuvani krompir. Izbegavajte mle─Źne proizvode, kofein, alkohol, še─çer, masnu i za─Źinjenu hranu.

Hidratacija je posebno va┼żna

Pa┼żljivo birajte lekove koje je mogu─çe kupiti bez lekarskog recepeta, jer neki od tih medikamenata mogu pogoršati stanje. Gastroenteritis obi─Źno prolazi u roku od nekoliko dana i bez lekova. Stru─Źnjaci naglašavaju da je hidratacija od vitalnog zna─Źaja za brz oporavak i prevenciju komplikacija.

Kada je potrebno potra┼żiti lekarsku pomo─ç?

Stanje uglavnom lako pro─Ĺe bez nekih ve─çih posledica, ipak, ako primetimo simptome kao što su: krvava stolica, uporno povra─çanje, vrtoglavicu, jaku temperaturu, pra─çenu izrazitim bolovima u stomaku. U slu─Źaju ovih simptoma potrebno je zatra┼żiti lekarsku pomo─ç.

─îisto─ça je pola zdravlja

Postoje dobro poznate mere prevencije kao što je na primer, redovno pranje ruku. Savet je da se ruke uvek peru sapunom i vodom, posebno posle upotrebe toaleta, pre pripremanja i konzumacije hrane. Vo─çe i povr─çe se detaljno pere, potrebno je preuzeti i mere opreza u kuhinji, bitno je da radne površine na kojima se priprema hrana budu maksimalno ─Źiste. Posle povra─çanja ili kod dijareje, maksimalno je bitno dobro oprati površine u kupatilu s kojima je zara┼żena osoba bila u kontaktu.

Stoma─Źni virus se lako prenosi

Stoma─Źni virus se lako prenosi pa se i kontaminirana ode─ça mora dobro oprati u vru─çoj vodi. Bolesna osoba mora zasebno da koristi predmete za svakodnevnu upotrebu. U pojedinim zemljama postoji i vakcina protiv odre─Ĺenih stoma─Źnih virusa. Kako bismo izbegli stoma─Źni virus ili trovanje hranom, potrebno je obratiti pa┼żnju na na─Źin ─Źuvanja osetljivih namirnica. Lako kvarljiva hrana ne bi trebalo da se dr┼żi van fri┼żidera, du┼że od dva sata. Veoma je bitno da se dobro operu ruke pre pripreme mesa.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE