Obrenovac, 15.12.2018

PROPAŠĆE VAM DAN


Izvor: CdM,Lokalne novine | Obrenovac, 02.12.2017.
Nikako nemojte da pijete hladnu vodu nakon obroka!

Foto:Shutterstock
Mnogi piju hladnu vodu odmah nakon jela i time narušavaju svoje zdravlje, piše Steptohealth.

Stručnjaci savetuju da nakon obroka preskočite ispijanje čaše hladne vode jer time možete da stvorite osećaj nelagodnosti, ali i da osećate bol u stomaku.

Ispijanje čaše hladne vode može da utiče na varenje hrane jer temperature hladne tečnosti menja temperaturu unešene hrane čineći je tako teško svarljivom. Duže varenje može da dovede do povećanja želudačne kiseline i stvaranja želudačnog refluksa.

Voda može da poremeti nivo kiseline i time što usporava varenje čini nas umornim i pospanim nakon obroka, otežavajući nam obavljenja nekih poslova posle obroka.

Ukoliko imate osetljive zube, migrene ili ozbiljnije glavobolje, hladna voda može da bude okidač za glavobolju, a može da dođe do nadimanja i bola u stomaku.

Naše telo je "programirano" da vari hranu koja je iste temperature kao i telo, pa hladni ili vreli obroci zahtevaju dodatni napor za varenje. Kao posledica konzumiranja začinjene hrane može da se javi dijareja.

Iako je hladna voda nakon obroka loša, stručnjaci savetuju da nam je neophodna određena količina vode kako bi naš organizam pravilno funkcionisao. Neki savetuju da je bolje piti vodu pre obroka jer nam tako ona daje osećaj sitosti i manje ćemo hrane uneti u organizam.

Voda stimuliše rad bubrega i doprinosi hidrataciji organizma, pa da biste izbegli moguće probleme pijte vodu koja je sobne temperature.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE