Obrenovac, 20.03.2019

Za禳to nam stalno curi nos, a nismo prehlaeni?


Izvor: 24sata.hr,Lokalne novine | Obrenovac, 05.01.2018.
Posebno su tome sklone osobe koje pate od astme ili ekcema, a kod pojedinaca iz nosa dnevno 'iscuri' i izmeu 300 i 400 mililitara tenosti, prenosi ScienceAlert

Foto:getty


Dr David King, profesor sa Univerziteta Kvinslend, objasnio je da niske temperature aktiviraju prirodan mehanizam ija je svrha da zagreje i ovla鱉i vazduh koji udišemo pre nego što on dospe u plua, kako pritom ne bi došlo do iritacije elija.

“Kada dišemo na nos, a spoljna temperatura je ispod nule, vazduh na izlasku iz nosnog kanala na putu prema pluima naješe dosegne temperaturu od 26, a ponekad i 30 stepeni. Vla鱉nost je u tom trenutku ve oko sto posto, bez obzira na to koliko je vazduh koji udišemo hladan. To dokazuje u kojoj meri nos efikasno garantuje da vazduh koji udišemo u plua tamo dospe topao i vla鱉an“, objasnio je.

Hladan i suv vazduh stimuliše nervne završetke u nosu koji šalju poruku mozgu, a taj va鱉ni organ na poruku reaguje na nain da pojaa cirkulaciju u nosu. Reakcija nosa na hladnou delimino je refleksna reakcija nerava. Pritom prošireni krvni sudovi zagrevaju vazduh koji prolazi preko njih na putu prema pluima.

Dr King istie da je curenje iz nosa prirodna fiziološka pojava te ka鱉e kako je "pojaano luenje vodenog iscetka neophodno da bi se poboljšalo vla鱉enje i proišenje vazduha u hladnom okru鱉enju".

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili PR Agencija za izradu i odr鱉avanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navoenje izvora
Ostale uslove kori禳enja portala proitajte OVDE