Obrenovac, 21.04.2024

Inhalacija može i da šteti


Izvor: novosti.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 06.01.2018.
U stanjima prehlade terapija udisanjem otklanja tegobe, premda bi trebalo da se vodi računa jer inhalacija može i da pogorša pojedina stanja

Foto:Shutterstock
Kao što lek možemo da popijemo ili primimo injekciju, tako možemo i da ga udahnemo ili inhaliramo. U stanjima prehlade terapija udisanjem otklanja tegobe. Ipak, kako savetuje dr Srđan Milićević, specijalista ORL iz ordinacije "Milićević" trebalo bi da se vodi računa jer inhalacija može i da pogorša pojedina stanja:

- Udisanje same toplote, koja širi krvne sudove, u slučaju klasičnih kućnih inhalacija na paru je dobro kod početnih virusnih infekcija - kaže dr Milićević. - Međutim, udisanje isparenja kod opstrukcija nosa izazvanih alergijama pogoršava tegobe.

Doktor Milićević objašnjava da aromoterapeuti tvrde da dvopostotni rastvor eteričnog ulja eukaliptusa uništava čak 70 odsto stafilokoka u vazduhu, a ima i snažno dejstvo protiv virusa. Isto važi i za isparenja bosiljka.

- Da li primeniti kućnu inhalaciju na bazi bilja, ili ne, zavisi koliko je i zbog čega nastalo "začepljenje" nosa i sinusa - kaže dr Milićević. - Fitoterapija je moćan i važan deo medicine, ali se ne sme ići u krajnost i stavljati je na prvo mesto. Dakle, za blage kijavice i zapušenja nosa inhalacija je poželjna, ali za sve duže tegobe, naročito praćene temperaturom, najčešće je neophodna pomoć lekara.

Medicinska inhalaciona terapija, odnosno udisanje leka primenjuje se za lečenje hronično opstruktivne bolesti pluća, astme i bronhioektazija. Prednost ove vrste terapije je u tome što lek direktno deluje na bronhije, znači ne mora da ide kroz krvotok, potrebna je manja doza i samim tim ima manje neželjenih efekata.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE