Obrenovac, 31.05.2020

Da li zdrava ishrana mo┼że da poni┼íti posledice prevelikog unosa soli?


Izvor: Hina,Lokalne novine | Obrenovac, 09.03.2018.
Zdrava ishrana ne mo┼że da poni┼íti posledice unosa previ┼íe soli na krvni pritisak, pokazalo je novo istra┼żivanje

Foto:Thinkstock / Ilustracija


´╗┐

Nau─Źnici londonskog Imperijal koled┼ża i Univerziteta Nortvestern, analiziraju─çi ishranu više od 4.000 odraslih osoba starosti od 40 do 59 godina u SAD, Britaniji, Japanu i Kini, utvrdili su da su ljudi koji su unosili ve─çe koli─Źine soli imali viši krvni pritisak bez obzira na to koliko je bila zdrava njihova ishrana. Rezultati istra┼żivanja objavljeni su u nau─Źnom ─Źasopisu Hypertension.

Zbog toga nau─Źnici poru─Źuju da je va┼żno obratiti pa┼żnju na unos soli u hrani, a proizvo─Ĺa─Źe hrane pozivaju da smanje udeo soli u svojim proizvodima.

Povišeni krvni pritisak poga─Ĺa najmanje svaku ─Źetvrtu odraslu osobu u Britaniji i pove─çava rizik za brojna stanja, me─Ĺu kojima su i sr─Źani i mo┼żdani udar.

Veruje se da na pojavu tih stanja uti─Źe ─Źitav niz faktora, me─Ĺu kojima su i ┼żivotno doba, te┼żina i unos previše soli, kao i da vitamini i minerali u vo─çu i povr─çu mogu, na neki na─Źin, da uti─Źu na krvne sudove omogu─çavaju─çi smanjivanje krvnog pritiska.

Ranije su stru─Źnjaci verovali da unos velikih koli─Źina vo─ça i povr─ça mo┼że da poništi dejstvo ve─çih koli─Źina soli u ishrani na krvni pritisak. Te namirnice, iako mogu da uti─Źu na sni┼żavanje krvnog pritiska, ne poništavaju štetni uticaj soli, pokazuje novo istra┼żivanje.

U okviru istra┼żivanja dobrovoljci su pra─çeni ─Źetiri dana, i u tom razdoblju uzimani su im uzorci urina, merena je te┼żina i krvni pritisak.

Nau─Źnici su prou─Źavali koncentraciju natrijuma i kalijuma u urinu. Natrijum je glavni sastojak soli, a kalijum, koga ima u zelenom lisnatom povr─çu, povezan je sa sni┼żavanjem krvnog pritiska.

Nau─Źnici su analizirali i 80 glavnih sastojaka ishrane ispitanika koji su ina─Źe povezani sa smanjivanjem krvnog pritiska, a me─Ĺu kojima su i vitamin C, vlakna i omega 3 masne kiseline. Njih ima u vo─çu, povr─çu i integralnim ┼żitaricama.

Otkrivena je vezu izme─Ĺu povišenog krvnog pritiska i ve─çeg unosa soli ─Źak i kod osoba koje su unosile velike koli─Źine kalijuma.

Na osnovu natrijuma u urinu i namirnica u ishrani, nau─Źnici su procenjivali ukupni unos soli u hrani. U Britaniji je preporu─Źen maksimalni dnevni unos soli za odraslu osobu 6 grama.

Istra┼żivanjem je utvr─Ĺeno da je prose─Źni dnevni unos soli kod ispitanika bio 10,7 grama dnevno, s tim da je u Britaniji bio 8,5 grama, u SAD 9,6 grama, u Kini 13,4 grama i u Japanu 11,7 grama.

Pove─çanje unosa soli, iznad prose─Źnog dnevnog unosa iz ovog istra┼żivanja, bilo je povezano sa povišenim krvnim pritiskom, a pove─çanje unosa soli za 7 grama iznad proseka utvr─Ĺenog u istra┼żivanju bilo je povezano sa 3,7 milimetara ┼żive višim sistolnim pritiskom (sr─Źanim pritiskom).

Doktor Kvini ─îan, autorka istra┼żivanja, ka┼że da rezultati pokazuju koliko je va┼żno smanjiti unos soli.

"Trenutno imamo globalnu epidemiju visokog unosa soli i povišenog krvnog pritiska. Ovo istra┼żivanje pokazuje da ne postoji na─Źin da varamo kad govorimo o krvnom pritisku. Smanjeni unos soli je klju─Źan - ─Źak i kad je vaša ishrana u drugim aspektima uravnote┼żena i zdrava."

"S obzirom na to da veliki deo soli u našoj ishrani poti─Źe iz industrijski prera─Ĺene hrane, pozivamo proizvo─Ĺa─Źe da smanje udeo soli", dodaje ona.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE