Obrenovac, 21.04.2024

Čuva od bolesti, olakšava varenje i simptome PMS-a


Izvor: 24sata.hr,Lokalne novine | Obrenovac, 17.12.2017.
Retko koja namirnica je bogata nutrijentima, a da je toliko zanemarena u našoj ishrani, poput semenki. Prvak među njima, bar kad je reč o ženskom zdravlju, jesu semenke lana

Foto:Thinkstock
Mlevene semenke su odličan izvor fitoestrogena lignana koji dokazano štiti žene od karcinoma dojke i jajnika, a ujedno ima pozitivno dejstvo na ovulaciju i produženo trajanje druge polovine ciklusa u kojem dominira hormon progesteron. Koristi su mnogostruke - kod žena koje pokušavaju da zatrudne konzistentna ovulacija povećava šansu za začeće.

Za žene od 35 do 55 godina doprinosi ravnoteži polnih hormona i umanjuje simptome PMS-a, dok starijim ženama pomaže u ublažavanju simptoma menopauze.

Štaviše, pokazalo se da semenke lana imaju podjednako korisno dejstvo u smanjenju neprijatnih simptoma menopauze, kao i hormonska dopunska terapija.

Analiza deset studija, objavljena 2013. godine u časopisu "Integrative Cancer Therapies", takođe otkriva potencijalno preventivno dejstvo lignana protiv karcinoma dojke kod žena u menopauzi s visokim rizikom od ove bolesti.

Sveže samlevene lanene semenke odličan su izvor važne alfa-linolenske kiseline - blagotvorne omega-3 masne kiseline čiji unos u organizam, pokazala su istraživanja, smanjuje rizik od srčanog udara.

Lanene semenke su prirodni regulator nivoa holesterola u krvi. Studija iz 2010. otkrila je da redovno korišćenje semenki lana pomaže u smanjenju nivoa štetnog LDL holesterola u organizmu, dok topiva vlakna pomažu u sprečavanju apsorpcije holesterola u telu. Osim toga, lan sadrži vitamine E i B, kalcijum, kalijum, cink, fosfor selen i magnezijum.

Lanene semenke se ponašaju poput estrogena u telu i zaustavljaju rast karcinoma povezanih s hormonima. Takođe, mogu da olakšaju simptome PMS-a i postmenopauzu jer generalno imaju pozitivno dejstvo na hormonsku ravnotežu.

Odličan su izvor omega-3 masnih kiselina, a zbog visokog udela vlakana podstiču i varenje, pa bi svi koji pate od zatvora obavezno trebalo da ih uvrste u ishranu.

U strukturi lanenog semena nalaze se rastvorljive i nerastvorljive materije blagotvorne za opšte zdravlje, varenje, čišćenje creva, ali i za održavanje idealne telesne težine, jer smanjuju osećaj gladi i daju osećaj sitosti.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE