Obrenovac, 20.05.2019

Gripa nema, ali lome prehlade


Izvor: novosti.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 19.12.2017.
Zbog respiratornih virusnih infekcija mnogi tra┼że lekarsku pomo─ç. Kod starijih oslabljenog imuniteta infekcije obi─Źno prelaze u upalu bronhija i plu─ça

Foto:Shutterstock


´╗┐

U LEKARSKIM ambulantama masovno se tra┼żi pomo─ç zbog respiratornih virusnih infekcija. Tegobe, poput upale grla, kašlja, zapušenog nosa i povišene telesne temperature, uglavnom traju tri dana. Lekari navode da se zbog ─Źestih i naglih promena spoljne temperature na virusne ─Źesto nadovezuju i bakterijske infekcije, a nije retka ni pojava proliva i povra─çanja. Virusa gripa, zasad, još nema.

- Respiratorne virusne infekcije u ovo doba godine su u porastu - ka┼że dr Sne┼żana Despotovi─ç Kušljevi─ç iz Doma zdravlja Palilula. - Pacijenti bi pomo─ç lekara trebalo da potra┼że tek ako simptomi prehlade traju du┼że od tri dana, jer tek tada mo┼że da se utvrdi da li su se pojavile i bakterije ili se virus proširio na plu─ça.

Doktorka Kušljevi─ç ka┼że da bi prvih dana, kada je prisutna temperatura, trebalo da se miruje, unosi što više te─Źnosti i lagane hrane bogate vitaminima i mineralima.

Doktorka Mirjana Ninkovi─ç iz Doma zdravlja ─îukarica ka┼że da je broj pacijenata koji dolaze kod lekara zbog prehlade uobi─Źajen za ovo doba godine. Me─Ĺutim, kako napominje, ove sezone respiratorni virusi su ─Źesto udru┼żeni sa enterovirusima i zbog njih dolazi i do pojave proliva i povra─çanja:

- Udru┼żenim infekcijama naro─Źito su skloni pacijenti sa oslabljenim imunitetom, dok se respiratorne infekcije obi─Źno komplikuju kod onih pacijenata koji pate od hroni─Źnih upala sinusa i od astme.

Oslabljeni imunitet naj─Źeš─çe imaju osobe starije ┼żivotne dobi i kod njih virusna upala gornjih disajnih puteva obi─Źno prelazi u upalu bronhija i upalu plu─ça.

- Kod postavljanja dijagnoze vrlo je va┼żno da se u obzir uzmu ┼żivotna dob pacijenta i od kojih hroni─Źnih bolesti boluje - ka┼że dr Nevenka Dimitrijevi─ç iz Doma zdravlja Vo┼żdovac. - Kod starijih osoba respiratorni virus prvih dana uopšte ne mora da daje simptome zbog slabe reaktivnosti organizma, ve─ç se bolest ispolji kao bronhitis ili bronhopneumonija.

Doktorka Dimitrijevi─ç ka┼że da je osnovno da se pacijentu poslušaju plu─ça i pregleda grlo, saslušaju tegobe i uzme anamneza. Ako je lekar u nedoumici da li je re─Ź o virusnoj ili bakterijskoj upali disajnih organa, pacijent se upu─çuje na analizu krvne slike i leukocitarnu formulu na osnovu koje se odre─Ĺuje terapija antibioticima.

Epidemiolog dr Leposava Garoti─ç Ili─ç, iz Zavoda za javno zdravlje Beograda, ka┼że da je po─Źetkom ovog meseca u glavnom gradu zabele┼żeno 14.800 akutnih respiratornih infekcija. Od tog broja ─Źak 60 odsto pacijenata je starije od 19 godina. Od 52.660 doza vakcina protiv gripa koje su distribuirane po beogradskim domovima zdravlja utrošeno je 93 odsto.

KAŠALj

JEDAN od prate─çih simptoma respiratornih infekcija je kašalj koji mo┼że da potraje i mesec dana. Kao svaki refleks, kašalj zapo─Źinje nadra┼żajem koji ga pokre─çe, a to su naj─Źeš─çe infekcija i alergija. Suvi kašalj javlja se kod prehlada i gripa, usled ošte─çenja sluznice grla, ali bez izbacivanja sekreta. Produktivni kašalj prati infekcija respiratornog sistema, tada dolazi do stvaranja sekreta. Kašljem i iskašljavanjem se eliminiše nagomilani sekret ─Źime se ─Źiste respiratorni putevi.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE