Obrenovac, 25.06.2019

Preležali ste grip? Obavezno obratite pažnju na jedno


Izvor: Hina,Lokalne novine | Obrenovac, 29.01.2018.
Kod pacijenata koji su preboleli grip izgledi da nakon toga dobiju srčani udar su veći za čak šest puta, rezultati su istraživanja

Foto:Thinkstock
Rizik od srčanog udara posebno je izražen kod osoba treće životne dobi, piše u izveštaju objavljenom u stručnom časopisu New England of Medicine.

"Istraživanja su značajna jer upućuju na važnost vakcinacije zbog dokazane povezanosti između gripa i akutnog infarkta miokarda", rekao je glavni autor studije Džef Kvong, naučnik Instituta za kliničke komparativne nauke i javno zdravlje u Ontariju u SAD.

Studiju je u saradnji s kolegama sproveo na gotovo 20.000 pacijenata iz Ontarija kod kojih je u laboratoriju potvrđena infekcija gripom u razdoblju od 2009. do 2014.

Opasnost od obolevanja najveća je u prvoj nedelji nakon infekcije, naročito kada je reč o osobama treće životne dobi, kao i kod pacijenata koji su već imali srčani udar.

I ostali virusi koji uzrokuju respiratorne bolesti mogu rezultirati opasnošÄ‡u od infarkta miokarda, ali ne u tolikoj meri kao nakon prebolelog gripa.

Ranije su studije dovele u vezu grip, srčana oboljenja i smrtni ishod.

"Učestalost srčanih udara najviša je zimi", podsetio je Kvong, uz objašnjenje da respiratorne infekcije povećavaju mogućnost stvaranja krvnih ugrušaka, kao i upala, te da oštećuju krvne žile, što objašnjava povećan rizik od pojave kardiovaskularnih bolesti.

Kvong je pozvao na "donošenje međunarodnih smernica čija je svrha vakcinacija protiv gripa svih osoba koje spadaju u rizičnu grupu, od mogućeg srčanog udara".

Pozvao je sve osobe iz pomenute grupe da preduzmu mere opreza i spreče razvoj respiratornih infekcija, naročito gripa, pritom vodeći računa o redovnom pranju ruku, kao i o vakcinaciji.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE