Obrenovac, 07.04.2020

Šest mitova o suncu: Da li suncobran zaista štiti?


Izvor: B92,Lokalne novine | Obrenovac, 09.08.2017.
Ako mislite da ćete se zaštititi od sunca ako na plažu dođete sa suncobranom, razmislite opet

Foto:Thinkstock
CNN donosi šest mitova o suncu u koje treba prestati verovati.

Mit 1: Sve je dobro ako ne izgorite

Čak i ako ste samo jednom bili neoprezni i dobili opekotine, time ste udvostručili šanse da dobijete rak kože. "A u opasnosti ste i čak i ako niste izgoreli, bez obzira na boju kože. Svako tamnjenje oštećuje vašu kožu", upozorava predsednik Američkog društva za rak, Martin Vejnstok.

Mit 2: Suncobran vas štiti

Suncobran nije potpuno otporan, posebno jer pesak reflektuje 17 odsto UV zračenja. Ipak, uvek je bolje ostati u hladu, samo se pobrinite da se namažete kremom za sunčanje.

Teri Slevin, direktor Saveta za borbu protiv raka iz Australije, stručnjak za rak i javno zdravstvo u zemlji u kojoj su zračenja najjača, kaže da suncobran ne može da štiti od indirektnih zraka koje se odbijaju od površine koja vas okružuje (pesak, voda, beton...). Kada bstei to preračunali u zaštitne faktore, suncobran je kao krema s minimalnom zaštitom, te čak i manje ako ste bliže vodi i pesku.

Mit 3: Sunce ne prolazi kroz prozore

U stvarnosti, staklo sprečava prolazak samo UVB zraka, ali UVA zračenja i dalje mogu ući. Zato odrasli nekada imaju više pegica na jednoj strani lica, jer sunce obično udara u tu stranu njihovog automobila dok voze.

"Da biste se zaštitili, nanesite kremu na sva izložena mesta pre ulaska u vozilo", poručuje Entoni Mancini, šef pedijatrijske dermatologije u čikaškoj Dečjoj memorijalnoj bolnici.

Mit 4:

Zbog previše zaštitne kreme gubimo vitamin D iz sunca

Američka akademija za dermatologiju i Fondacija za rak kože tvrde da deca i odrasli dobijaju dovoljno ovog vitamina kroz hranu bogatu njim, poput mleka i narandžinog soka. Čak i ako koristite kremu, male količine UV zračenja prolaze u vašu kožu i dobijate vitamin D.

Mit 5:

Ako je napolju oblačno, ne treba vam krema za sunčanje

Čak 80 odsto UV zraka može proći kroz oblake, pa i tokom zime. Posebno se pripazite ako ste na zimskom odmoru. Što ste na većoj visini, više ste izloženi suncu.

Mit 6:

Osamdeset odsto oštećenja kože zbog sunca dešava se pre 18. godine

Morate da štitite kožu vaše dece, ali i vašu, jer oštećenja nastaju tokom celog života. Deca uvek gledaju šta njihovi roditelji rade, stoga ako im budete savetovali da se namažu, a sami to ne budete radili, teško da će vas poslušati.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE