Obrenovac, 11.08.2020

Koliko je opasna angina?


Izvor: B92,Lokalne novine | Obrenovac, 28.09.2017.
Bol u grlu, povi┼íena temperatura, ote┼żano gutanje, ote─Źene ┼żlezde na vratu, karakteristi─Źne su za anginu. Iako je prisutna u svakom periodu godine, do izra┼żaja najvi┼íe dolazi tokom jesen,i kada se spuste temperature, a potom u rano prole─çe zbog pojave kaplji─Źnih infekcija

Foto:Thinkstock


´╗┐

"Angina ili tonzilitis je zapalenje ┼żdrelnih krajnika. Uzro─Źnik je naj─Źeš─çe bakterija betahemoliti─Źki streptokok, ali mogu biti i razni virusi. Javlja se kod svih, dece i odraslih, s tim što je kod mališana ─Źeš─çe u te┼żem obliku. Osim uobi─Źajenih simptoma, kod najmla─Ĺih se javlja i malaksalost, slabost u miši─çima i povra─çanje. Angini su posebno podlo┼żna deca od tri do osam godina", isti─Źe otorinolaringolog profesor dr Vojko ─Éuki─ç iz Klinike za otorinolaringologiju (ORL) i maksiofacijalnu hirurgiju Klini─Źkog centra Srbije.

Kako se infekcija prenosi i da li je teško dijagnostikovati?

"Širi se kaplji─Źnim putem, disanjem, kijanjem, kašljanjem. Inkubacioni period od momenta infekcije do trenutka ispoljavanja simptoma obi─Źno je dva-tri dana. Ponekad je teško razlikovati bakterijsku od virusne infekcije jer klini─Źka slika i laboratorijski nalazi mogu biti sli─Źni. Prilikom pregleda, vide se ote─Źeni, crveni krajnici, nekad presvu─Źeni beli─Źastim naslagama, sa okolnim crvenilom. Ali tek kada se uradi bris naj─Źeš─çe se otkrije pravi uzro─Źnik."

Zašto ka┼żete naj─Źeš─çe?

"Ka┼żem naj─Źeš─çe, jer je za procenu da li je uzro─Źnik bakterijski ili virusni potrebno znanje i iskustvo baš zbog sli─Źnih simptoma. To najbolje dokazuje infektivna mononukleoza, poznata kao 'bolest poljupca', koja je uzrokovana virusom ali se klini─Źka slika odlikuje tipi─Źnom anginom i ote─Źenim ┼żlezdama u predelu vrata."

Kako se angina le─Źi?

"Ukoliko je lekar potpuno siguran da je angina virusnog porekla, kao terapija se daju ─Źajevi i lekovi protiv bolova i temperature. Ako je bakterijskog porekla, le─Źi se odgovaraju─çim antibioticima oko deset dana. Vrlo je va┼żno da se angina le─Źi, jer nele─Źena ili nedovoljno le─Źena mo┼że uzrokovati ozbiljne komplikacije. Posledice mogu biti peritonzilarni apsces, odnosno gnojna kolekcija odmah pored krajnika. Od ove komplikacije je opasniji retrofaringealni apsces, koji se javlja iza ┼żdrela. Mo┼że da se javi ─Źak i sepsa ako se raseje po celom organizmu, kao i zapalenje zglobova, bubrega."

Kako spre─Źiti ─Źeste angine?

"Ukoliko se angine javljaju više od tri puta godišnje, krajnici moraju hirurški da se otklone. Ovo se posebno odnosi na decu, jer su kod njih simptomi izra┼żeniji. Kada se angina javi, treba ih izolovati iz kolektiva, primeniti neophodnu intenzivnu terapiju, a potom razmotriti mogu─çnost operacije. Isto se odnosi i na ponovljene apscese gnojnih angina. Bolesne krajnike obavezno treba vaditi, kao što zdrave treba obavezno ─Źuvati. Da bi se donela pravilna odluka, neophodna je dobra stru─Źna procena", naglašava sagovornik "┼Żivota plus".

Operacija krajnika

"Ponekad se deci operišu uve─çani, a potpuno zdravi krajnici jer onemogu─çavaju normalnu ishranu i disanje. Bilo šta da je povod ovom hirurškom zahvatu, naj─Źeš─çe se radi tonzilotomija - odstranjenje dela krajnika koji je sporan. Otklanja se deo da bi se omogu─çilo gutanje i disanje, dok se deo krajnika ostavlja da i dalje obavlja odbrambene funkcije", isti─Źe dr ─Éuki─ç.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE