Obrenovac, 05.08.2020

Za┼íto mu┼íkarci te┼że podnose prehladu od ┼żena?


Izvor: Fena,Lokalne novine | Obrenovac, 30.11.2017.
Mu┼íkarci koji te┼że od ┼żena podnose prehladu, virozu i temperaturu od 37,2 odavno su predmet ismevanja i ┼íala, ali ako se mo┼że suditi po istra┼żivanju nema─Źkih nau─Źnika, uistinu je tako

Foto:Thinkstock


´╗┐

Doktorka Beatriks Grubek-Lebenstajn, imunološkinja na Univerzitetu u Insbruku, bavi se istra┼żivanjem razlika u imunom sistemu me─Ĺu polovima. Rezultati njenih studija bez sumnje su melem za dušu muškaraca koje ┼żene ne uzimaju ozbiljno kada je posredi patnja kroz koju prolaze tokom prehlade ili viroze.

Pojednostavljeno re─Źeno, zbog razlika u imunološkoj reakciji na bolest, muškarci se ─Źeš─çe razbolevaju od ┼żena, kazala je dr Grubek-Lobenstajn.

Objasnila je da se protiv patogenih mikroorganizama koji napadnu organizam bore ─çelije specifi─Źne imunosti i stanice nespecifi─Źne imunosti. Nespecifi─Źne ─çelije su zadu┼żene isklju─Źivo za borbu protiv odre─Ĺenih patogenih mikroorganizama poput virusa gripa i u tom slu─Źaju organizmu omogu─çuju da se sam brani protiv ─Źitavog niza virusa, bakterija i parazita.

Ali relativno je malen broj svake vrste specifi─Źnih ─çelija. Da bi se uništio patogeni mikroorganizam specifi─Źne imune ─çelije moraju se umno┼żiti milion puta.

Ovde dolaze do izra┼żaja razlike u imunološkoj reakciji me─Ĺu polovima: dok ┼żenski hormon estrogen poma┼że pri umno┼żavanju specifi─Źnih ─çelija, u─Źinak muškog hormona testosterona je suprotan.

I ranija su istra┼żivanja pokazala da estrogen ima sna┼żna antiviralna svojstva protiv HIV-a, ebole i virusa hepatitisa. Dakle, estrogen stimuliše imunološki sistem, a testosteron ga suzbija i potiskuje, potvr─Ĺuje i dr Markus Altfeld, voditelj Odeljenja za imunološka istra┼żivanja na hamburškom Institutu Hajinrih Pete, gde istra┼żuje biologiju humanih patogenih virusa.

┼Żenski imunološki sistem reaguje mnogo br┼że i agresivnije na patogene mikroorganizme od muškog, objasnio je.

Naglašava i da je, što je nivo muškog testosterona viši, imunološki sistem muškaraca slabiji, prenosi Hina.

Nau─Źnici priznaju da im nije jasno zbog ─Źega hormon koji muškarcima daje odli─Źja muškosti ujedno muški rod ─Źini zdravstveno slabijim. Smatraju da bi jedan od potencijalnih odgovora trebao potra┼żiti u dalekoj prošlosti, s obzirom na to da se imunološki sistem ─Źoveka razvija ve─ç milionima godina.

U kameno doba naši su preci ┼żiveli u pe─çinama i bili izlo┼żeni raznim opasnostima. Svrha ┼żenskog imunog sistema tada je, kao i danas bila jednaka - zaštititi nero─Ĺeno dete ili novoro─Ĺen─Źe, zbog ─Źega je ┼żenin imuni sistem morao biti sna┼żan, ka┼że doktor Altfeld.

I Grubek-Lebenstajnova povezuje ┼żensku imunološku reakciju s poro─Ĺajem i maj─Źinstvom: U─Źinak estrogenom oja─Źanog imunog sistema posebno je sna┼żan kod mladih ┼żena nakon puberteta. Smanjuje se s godinama, naro─Źito nakon menopauze.

Ali dodaje da testosteron nije jedini razlog zbog kojeg muškarci virusne prehlade ili grip podnose te┼że, jer su tu i ostali ─Źinioci. Muškarci se ─Źeš─çe nezdravije hrane, manje su disciplinovani kada su bolesti u pitanju, a posebno su nedisciplinovani kada je u pitanju vakcinacija.

 

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE