Obrenovac, 14.12.2018

Ne možete da zaspite? Doktorka otkriva 'trik' za brz san


Izvor: 24sata.hr,Lokalne novine | Obrenovac, 05.12.2017.
Slab san negativno utiče na zdravlje. Prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti u SAD-u, nedostatak sna povezan je s hroničnim bolestima uključujući dijabetes, srčane bolesti, gojaznost, pa čak i depresiju

Foto:Thinkstock
“Više od 10 odsto populacije pati od hronične insomnije, što znači da su imali problema sa spavanjem duže od tri meseca - ispričala je doktorka Šeli Heršner, profesorka neurologije u Medicinskom centru za poremećaje u spavanju u Mičigenu za Today.

Ako vam ne polazi za rukom da u 20 minuta nakon buđenja ponovo zaspite, ustanite i premestite se u neki drugi mirni deo stana ili kuće. Pokrijte se i pokušajte da zaspite. Možete se i vratiti u svoj krevet kada primetite da vas hvata san.

Zašto ovo "radi"?

Ako ostanete u krevetu, počećete da osećate pritisak da zapravo treba da spavate, a to će vas još više isfrustrirati, objasnila je doktorka Hešner. Taj pritisak može povećati otkucaje srca i izazvati nelagodu - što otežava ponovni san. Promena okoline može nas umiriti i pomoći nam da ponovno zaspimo.

Pokušajte da se premestite na kauč, pokrijte se ćebetom i samo lezite. Ako vam odgovara možete na Jutjubu upaliti i neki beli šum, poput vode, fena, otkucaja srca koji će vam pomoći da se opustite.

Ova tehnika je vrlo korisna i čak bolja od medikameneata, dodala je Hešner.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE