Obrenovac, 25.06.2019

Biljka koja štiti mozak od šloga i neurodegeneracija


Izvor: nezavisne.com,Lokalne novine | Obrenovac, 12.02.2018.
Ruzmarin nije samo za─Źinska biljka koja daje poseban ukus jelima, ve─ç i ┼ítiti mozak

Foto:Thinkstock


´╗┐

Njegova aktivna supstanca kornozik acid štiti mozak od šloga i neurodegeneracija, nastalih usled ošte─çenja koje su izazvali slobodni radikali.

Alchajmerova bolest je jedno od najpozantijih neurodegenerativnih oboljenja koje je uslovljeno štetnim delovanjem slobodnih radikala, istakli su nau─Źnici istra┼żiva─Źkih centara u Los An─Ĺelesu i Japanu.

U eksperimentima koje su izvodili doktori Takumi Satoha u Japanu i Stjuart Lipton u Los An─Ĺelesu pokazalo se da kornozik acid postaje aktivan pod uticajem slobodnih radikala, napadaju─çi ih umesto neurona, tako da neuroni ostaju o─Źuvani.

Na taj na─Źin on preuzima ulogu aktivnog leka, a ne izaziva nikakve ne┼żeljene efekte, pišu Nezavisne novine. Deluje kroz mehanizam nazvan redoks hemija, gde se elektroni prebacuju sa jednog molekula na drugi da bi aktivirali imuni odgovor organizma.

U ovom istra┼żivanju mo┼żda je najva┼żnije da bi eventualno novi neurološki lekovi sa lekovitim sastojcima iz ruzmarina, bili apsolutno neškodljivi za ljude, poru─Źuju nau─Źnici.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE