Obrenovac, 05.08.2020

Bizarna bolest koja poga─Ĺa samo mu┼íkarce i ┼íokira nau─Źnike


Izvor: Express.hr,Lokalne novine | Obrenovac, 12.12.2017.
Sindrom postorgazmi─Źke bolesti (POIS) je uglavnom mu┼íki, veoma redak, zdravstveni problem

Foto:Thinkstock


´╗┐

Odmah ili ubrzo nakon orgazma po─Źinje niz problema koji nisu povezani sa genitalijama: zbunjenost, nemogu─çnost govora, ─Źitanja ili koherentnog pisanja, te┼żak bol u miši─çima celog tela, te┼żak zamor, svrb o─Źiju, groznica i simptomi sli─Źni gripu, koji mogu da potraju i do nedelju dana.

Za to bizarno stanje, prvi put opisano 2002. godine, nije poznat uzrok, a nema ni poznatog leka. O bolesti se zna vrlo malo. U ─Źlanku u ─Źasopisu "Sexual Medicine Reviews" izneto je ono što su nau─Źnici do sada saznali o POIS-u.

Vrste i ozbiljnost simptoma variraju me─Ĺu muškarcima, ali uopšteno, ─Źini se da postoje dve vrste POIS-a: primarni i sekundarni. Kod prvog se simptomi pojavljuju kod prve ejakulacije, a sekundarni je onaj koji se kasnije razvija u ┼żivotu.

Pojavljuju se tokom gotovo svih orgazama koji uklju─Źuju ejakulaciju. Iako postoji slaba veza sa preranom ejakulacijom, osnovni mehanizam nastanka bolesti je nepoznat. ─îinjenica da u medicinskoj literaturi postoji samo 50 opisanih slu─Źajeva ne daje dovoljno detalja onima koji se nadaju prona─çi odgovore za najte┼że slu─Źajeve. Ipak, nekoliko je hipoteza nastalo tokom godina prou─Źavanja.

Najviše pobornika ima ideja o spermatozoidima. Iako još uvek ne postoje konkretni dokazi, neki stru─Źnjaci sugerišu da su pacijenti alergi─Źni na svoje seme ili neku komponentu u njemu. Druga teorija tvrdi da se hemikalije oslobo─Ĺene tokom orgazma otpuštaju u neobi─Źno velikim koli─Źinama. Na primer, endorfini su dobro poznati hormoni u ljudskom organizmu. Oni su opioidi, i kao i ostali opoiidi, inhibiraju bol i proizvode ose─çaj euforije.

Javljaju se i tokom orgazma, ali kod muškaraca sa POIS-om oni mogu donekle da preplave ─Źitav sistem. To zna─Źi da kad se malo smanji nivo endorfina, osoba ulazi u stanje sli─Źno apstinencijskoj krizi, na neki na─Źin sli─Źno osobi koja se odvikava od heroina.

Iako eksperimentalni tretmani po─Źinju da se pojavljuju, za sada, istra┼żivanje koje vodi Medicinski fakultet Univerziteta Tulan, zaklju─Źuje da je veliki deo uzroka POIS-a ostaje tajna.

"Dalja istra┼żivanja opravdana su za ispitivanje prevalencije, patofiziologije i le─Źenja ovog stanja", isti─Źu istra┼żiva─Źi. Oni priznaju, kao i oni koji su otkrili oboljenje, da ve─çina muškaraca koji imaju tu bolest, ne znaju da je POIS stvarna bolest. Kao rezultat toga, uzdr┼żavaju se od tra┼żenja stru─Źne pomo─çi.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE